joi, martie 28, 2024
AcasăNaționalÎPS Calinic interzice preoţilor să citească viitorul

ÎPS Calinic interzice preoţilor să citească viitorul

♦ Înalt Prea Sfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, susţine că preoții prinși că „citesc viitorul” prin „deschiderea cărții” riscă excluderea.

La câteva luni de când a fost întronizat arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Calinic i-a luat în vizor pe preoții din subordine care se ocupă cu „deschiderea cărții”. O practică care ține mai degrabă de sfera vrăjitoriei, interzisă de Biserică.

Prin intermediul acesteia, clericii care o practică profitând de naivitatea unora dintre credincioși susțin că le ghicesc viitorul în funcție de versetele biblice sau de însemnele grafice pe care le văd prima dată după ce oamenii deschid la întâmplare unele cărți de cult, precum Biblia, Liturghierul, Pravila sau Psaltirea.

Arhiepiscopul Calinic a trimis de curând o circulară în întreaga eparhie prin care le reamintește preoților ce pedepse riscă în cazul în care sunt prinși pe picior greșit.

„La nivel de eparhie s-a trimis o circulară prin care preoţii au fost rugaţi să nu recurgă la practici străine rânduielii Bisericii Ortodoxe, care pot atrage după sine depunerea din treaptă sau chiar caterisirea”, a declarat ierarhul potrivit site-ului Arhiepiscopiei.

Altfel spus, preoții găsiți vinovați că încalcă canoanele Bisericii riscă să fie trecuți în rândul laicilor, cu posibilitatea de a putea fi reabilitați, sau, mai grav, pot fi opriți definitiv de la săvârșirea slujbelor, aceasta fiind pedeapsa cea mai grea pe care o poate primi un preot pe linie ierarhică.

Pedepsele nu sunt valabile numai în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ci în întreaga Patriarhie.

„Biserica trebuie să se îndepărteze de asemenea practici care sunt cerute în spațiul credinței populare. Uneori și clientul solicită marfa, însă fără îndoială nu au nimic de a face cu doctrina creștină și atunci Biserica este chemată să se îndepărteze de toate aceste lucruri”, a declarat Marius Vasileanu, profesor Antropologia Religiilor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...