Meteorologii au emis avertizări COD PORTOCALIU și COD GALBEN pentru jumătate de țară

Meteorologii au actualizat Codul galben de vânt puternic valabil, până joi seară, în 27 de judeţe din nord-vestul şi centrul ţării şi au emis un Cod portocaliu pentru Carpaţii Orientali, unde, în special la altitudini de peste 1.500 de metri, vântul va depăşi viteze de 120-130 de kilometri pe oră, viscolind zăpada şi reducând vizibilitatea. În noaptea de joi spre vineri, va fi Cod galben de vânt puternic în cea mai mare parte a zonei montane.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizarea emisă în urmă cu o zi, astfel că joi, între orele 10.00 şi 21.00, este în vigoare un Cod galben privind intensificări ale vântului.

„În intervalul menţionat, vântul va avea intensificări temporare în nord-vestul şi centrul ţării cu viteze de 55…60 km/h, iar pe arii restrânse 70…80 km/h. La munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăşi 100…110 km/h, spulberând zăpada şi determinând diminuarea vizibilităţii”, a transmis ANM.

Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 40…50 km/h, se vor semnala local şi în restul teritoriului.

Totodată, joi, între orele 12.00 şi 21.00, va fi Cod portocaliu privind intensificări susţinute ale vântului, local, în Carpaţii Orientali.

Astfel, la altitudini în general peste 1.500 m, vântul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 120…130 km/h viscolind zăpada şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii.

Aceste avertizări vizează 27 de judeţe.

Un alt Cod galben, care vizează tot intensificări ale vântului, va intra în vigoare joi, la ora 21.00, până vineri, la ora 6.00.

„În noaptea de joi spre vineri (4/5 februarie) vântul va continua să prezinte intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, dar cu viteze mai mari în Carpaţii de Curbură şi în Carpaţii Meridionali, unde rafalele vor atinge 70…80 km/h, iar pe creste 90…110 km/h”, a arătat ANM.

Codul galben va viza 21 de judeţe.

Deja ai votat!