Beatrice Rancea și încă zece persoane, sub control judiciar în dosarul fraudei de proporții de la Operă

Beatrice Rancea, directorul Operei Naționale din Iași, și încă zece persoane au fost puse sub control judiciar. Măsura a fost luată de procurorii DIICOT, într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei. Beatrice Rancea a fost audiată după ce procurorii i-au percheziționat casa și biroul de la Operă. O altă verificare a avut loc la firma designerului Doina Levința.

Acuzaţii de folosire a banilor în interes personal

Acuzațiile care planează asupra fostei artiste, care de zece ani conduce instituții prestigioase de cultură – Opera din București, apoi cea din Iași – sunt: delapidare, fals, deturnare de fonduri. Practic, acuză DIICOT, gruparea condusă de Beatrice Rancea ar fi plătit servicii și produse fictive, iar banii veniți de la Ministerul Culturii sub formă de subvenție ar fi fost folosiți în interes personal.

„Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile”, potrivit DIICOT.

Nereguli sesizate şi în trecut de fosta contabilă a Operei din Iaşi

În urmă cu un an, fosta contabilă a Operei din Iași acuza public nereguli în modul în care conducerea cheltuia fondurile instituției.

Alice Gogan, fosta contabilă a Operei Naționale Române Iași, în ianuarie 2020: „S-au achiziționat 7-8 televizoare, 25 de aspiratoare, dar noi avem 5 femei de serviciu, s-au achiziționat 28 de calculatoare, noi suntem 10-12 oameni la birouri, 500 de becuri, 500 de neoane”.

Marius Aftaragaci, lider sindicat Artis Moldova: „Noi, de altfel, am mai depus sesizări, mai este un raport al Ministerul Culturii, ar trebui făcut public… A fost și un raport al Curții de Conturi.”

Anchetatorii au ridicat documente și de la Ministerul Culturii, care a anunțat că va colabora cu procurorii în această anchetă. Acte au fost ridicate și de la firma designerului Doina Levința. Una dintre pistele procurorilor este că Opera a decontat cheltuieli mai mari decât cele reale pentru costumele de scenă vândute de designer.

Deja ai votat!