Guvernanţii reacţionează la ameninţările medicilor

♦ Reprezentanţii guvernului se grăbesc să dea asigurări că veniturile medicilor nu vor fi atinse, după ce mai mulţi specialişti au semnalat că vor fi afectaţi de noua legislaţie.

0

Guvernanţii au intervenit ieri pentru a nega informaţiile potrivit cărora veniturile cadrelor medicale ar putea scădea în plină pandemie.

Tottl a pornit după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că a cerut ministerelor să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public, pornind de la nişte principii. „Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei, nivelul salariului minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri, acestea să nu depăşească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază, să fie introduse în grila de salarizare activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse”, a afirmat ea. Plafonarea sporurilor ar afecta mai multe categorii, printre care şi personalul medical.
De asemenea, Ministerul Muncii a pus deja în dezbatere publică proiectul ce interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. O astfel de măsură ar afecta însă cadrele didactice şi medicii, mulţi dintre aceştia lucrând şi după vârsta legală de pensionare, iar ieşirea lor din sistem ar avea consecinţe pe fondul lipsei de personal.

Ministrul Sănătăţii: „Nici gând să reducem veniturile!”

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, spune că nu a existat în guvern sau coaliție vreo discuție despre reducerea veniturilor medicilor și că a fost surprins să afle despre aceste „zvonuri împrăștiate de diverse persoane iresponsabile”. El a dat asigurări că Executivul nu are un astfel de plan.

„Am fost în vizită la un centru de vaccinare și la un spital. Am fost surprins să aflu de zvonurile împrăștiate de diverse persoane iresponsabile că guvernul ar avea în plan reducerea veniturilor medicilor în general, a personalului ATI sau a celor care duc în momentul ăsta greul pandemiei. Nu a fost nicio discuție în guvern sau în coaliție despre așa ceva, iar poziția Ministerului Sănătății vă asigur că este clară: nici gând”, a scris sâmbătă pe Facebook ministrul Vlad Voiculescu.

Specialiştii ameninţă cu demisia în bloc

O posibilă scădere a veniturilor cadrelor medicale ar determina însă reacţia vehementă a acestora. Astfel, preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, anunţă că, în cazul în care veniturile medicilor vor fi reduse, specialiştii din domeniul Terapiei Intensive vor demisiona în bloc şi se vor constitui în grup sau societate liberală, care va oferi servicii spitalelor, considerând incalificabil ca în plină criză sanitară clasa politică să atenteze la veniturile personalului medical. La rândul său, managerul Spitalului Găeşti, Laurenţiu Beluşică, afirmă că scăderea sporurilor va determina migraţia personalului din secţiile Covid, iar interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat va avea ca efect disparţia liniilor de gardă, relatează News.ro.
„E incalificabil ca, în cea mai mare criză sanitară din istoria modernă, clasa politică să îşi permită să atenteze la veniturile personalului medical! Dacă această tendinţă se confirmă, reacţia comunităţii ATI va fi una pregătită de mult: demisia în bloc şi organizarea noastră ca şi grup/societate liberală care să ofere servicii de specialitate spitalelor. Am lucrat la această soluţie «Exit» înainte de creşterea salariilor, am consultat jurişti şi chiar Consiliul Concurenţei, propunerea a fost primită cu entuziasm de colegi la Congresul nostru şi apoi le-am «fluturat-o» autorităţilor pe sub nas – şi sigur şi această perspectivă îngrijorătoare pentru ei a contribuit la decizia majorărilor salariale…”, afirmă Dorel Săndesc.

Deja ai votat!
se încarcă...