România trimite zeci de mii de doze de vaccin în Republica Moldova

0

România va trimite la Chișinău, la finalul acestei săptămâni, încă 50.400 de doze de vaccin împotriva COVID-19 din cele 200.000 promise în decembrie de către președintele Klaus Iohannis.

„Vom trimite în acest weekend încă 50.400 de doze de vaccin către Republica Moldova. Ştiţi foarte bine, avem angajament de a trimite 200.000 de doze, trimitem încă 50.400 în acest weekend, deci lucrurile merg mai departe”, a declarat premierul Florin Cîțu, după ședința de Guvern de joi seara.

La sfârșitul lunii februarie, România a livrat Republicii Moldova primele doze de vaccin anti-COVID-19. Mai precis, 21.600 de doze AstraZeneca. În total, România va oferi Republicii Moldova 200.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19. România este unul dintre cei mai mari donatori de vaccinuri împotriva coronavirusului în Republica Moldova, alături de UE și SUA.

Ajutorul României vine după ce președintele Maia Sandu a avut, joi, o întrevedere cu ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vașnețov, cu care a discutat despre posibilitatea ca vaccinul rusesc Sputnik V să fie achiziționat de către Republica Moldova.

„Subiectul prioritar acum este asigurarea accesului la vaccin eficient de cât mai multe tipuri pentru cetățenii noștri. Am accentuat, din nou, ca și în alte discuții, că ne dorim să obținem ajutor din partea Federației Ruse pentru acces mai rapid la vaccinul Sputnik V, având în vedere necesitatea de a accelera procesul de vaccinare. Cu cât mai repede asigurăm accesul populației la vaccin anti-Covid-19, cu atât mai repede avem șansa să revenim la normalitate și să salvăm viețile celor dragi”, a declarat Maia Sandu.

Rusia nu a trimis până în prezent nicio doză de vaccin la Chișinău, iar contractul de 70 de milioane de lei moldovenești (circa 3,3 milioane de euro – n.r.) pentru achiziția de vaccin al Guvernului de la Chișinău a ridicat foarte multe suspiciuni cum că ar dat cu dedicație pentru a fi adus vaccinul Sputnik V în Republica Moldova.

Deja ai votat!
se încarcă...