Avocatul Poporului aruncă bomba – 20 de hotărâri CNSU nepublicate în Monitorul Oficial

0

Avocatul Poporului Renate Weber i-a cerut premierului Florin Cîţu să-i comunice motivele pentru care ultimele 20 de hotărâri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), adoptate de la începutul anului 2021 până în prezent, nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Solicitarea adresată în scris a venit după ce Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu că toate hotărârile adoptate de CNSU în 2021 și având ca obiect fie starea de alertă, fie măsurile luate pe durata acesteia, nu au respectat regimul publicităţii actului normativ.

„Având în vedere că publicarea în Monitorul Oficial este o condiţie de intrare în vigoare a unui act normativ şi că prin această operaţiune se asigură accesul publicului la conţinutul acestuia, vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 şi până în prezent nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial şi pe de altă parte anumite hotărâri adoptate tot în acest an de către CNSU (nr. 12/2021, nr. 13/2021 şi nr. 14/2021) nu au fost publicate nici pe site-urile gov.ro şi stirioficiale.ro”, a cerut Renate Weber.

În replică, premierul Florin Cîţu a precizat că toate hotărârile CNSU au fost prezentate şi comunicate publicului.„Este o singură hotărâre de CNSU care a fost aprobată. Hotărârile CNSU toate au fost prezentate şi comunicate publicului şi acesta este rolul hotărârilor CNSU. După cum ştiţi dumneavoastră, sunt sigur că o ştiu şi cetăţenii Românei: prin hotărâre de guvern se aprobă măsurile legate de COVID, acestea se publică după aceea în Monitorul Oficial. Era simplu de verificat. Îi voi răspunde doamnei Avocat al Poporului oficial, dar mă surprinde la acest nivel să vină o astfel de cerere”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Reacția Avocatului Poporului vine în condițiile în care normele de tehnică legislativă prevăd faptul că actele normative, cu excepția celor clasificate, pentru a intra în vigoare, trebuie publicate în Monitorul Oficial. Mai mult, Ordonanța Guvernului 21 din 2004, care reglementează declararea stării de urgență sau de alertă, prevede expres la articolul 42, obligativitatea publicării în Monitorul Oficial partea I a oricăror hotărâri referitoare la starea de alertă.

 

Deja ai votat!
se încarcă...