Europarlamentar PSD trimis în judecată pentru ajutoare sociale

0

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe europarlamentarul PSD Claudiu Manda, soțul Olguței Vasilescu, pentru infracţiunea de folosire a influenţei ca persoană cu funcţie de conducere într-un partid. Manda este acuzat că a intervenit pe lângă șeful Agenției de Plăți Dolj, pentru a renunța la recuperarea unor sume de bani date ca ajutoare sociale necuvenite. Europarlamentarul respinge acuzațiile.

Procurorii arată în rechizitoriu că, „în calitate de președinte al organizației județene Dolj a unui partid, inculpatul Manda Iulian-Claudiu ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii”.

Claudiu Manda ar fi încercat astfel să oprească recuperarea unor sume de bani de la mai mulți săteni din Dolj, care îi primiseră necuvenit ca ajutor social, pentru a obține în schimb voturile lor.

„Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.

Aceasta, în condițiile în care anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit venitul minim garantat (VMG). Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit”, se arată în comunicatul DNA.

Prejudicul creat prin nerecuperarea banilor se ridică la peste 315.000 de lei, potrivit DNA.

AJPIS Dolj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit.

Primarul din Bratovoești, pe care l-a ajutat Manda cu ajutoarele sociale contra voturi și-a admis vinovăția și a fot condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Eurodeputatul Claudiu Manda se declară „surprins” că a fost trimis în judecată și susține că este nevinovat.

Deja ai votat!