joi, aprilie 18, 2024
AcasăNaționalRomânii au valori religioase amestecate

Românii au valori religioase amestecate

♦ Un sondaj recent arată reperele religioase ale românilor sunt neclare și confuze.

Un sondaj efectuat în perioada 30 martie-11 aprilie 2021, pe un eșantion național de 1.420 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României, arată, spun autorii, lucruri interesante despre valorile religioase ale românilor. Eșantionul a fost format din opt regiuni de dezvoltare, cu cinci tipuri de localități urbane și regionale. Regiunile sunt: Bucuresti-Ilfov, Centru (AB, BV, CV, HR, MS, SB), Nord-Est (BC, BT, IS, NT, SV, VS), Nord-Vest (BH, BN, CJ, MM, SJ, SM), Sud-Est (BR, BZ, CT, GL, TL, VN), Sud-Muntenia (AG, CL, DB, GR, IL, PH, TR), Sud-Vest Oltenia (DJ, GJ, MH, OT, VL), Vest (AR, CS, HD, TM).

Interviurile s-au realizat online. Sondajul, numit „Credințe și valori în societatea românească” a fost coordonat de Bruno Ștefan, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnică din București și președinte al Biroului de Cercetări Sociale.

Încă de la prima întrebare, repondenții se declară extrem de credincioși. La întrebarea „Credeți că există Dumnezeu?” răspunsurile sunt 80% – „sigur da”, 14% – probabil și 5,8% – sigur nu.

În regiunea Nord Est, în care e cuprinsă și județul Botoșani, cred sigur că există Dumnezeu 75,2% din oameni, dar sunt depășiți de cei din zona Sud Muntenia, unde procentul e 89,1%/.

Pentru cum s-au convins de ceea ce cred situația stă cam așa, la întrebarea „Cine v-a convins să credeți că există (sau că nu există) Dumnezeu?”, răspunsurile au fost:

  • Eu singur – 37,4%
  • Părinții, bunicii, familia – 49,0%
  • Prietenii, cunoscuții apropiați – 1,9%
  • Preoții, călugării, profesorii de religie – 5,8%
  • Altcineva – 1,8%
  • Nu știu – 4,0%

Din păcate, nu există varianta de răspuns „școala”, pentru a ne da seama de impactul educației asupra răspunsurilor, dar tot este de remarcat influența extrem de mică a factorului religios în formarea credințelor religioase (5.8%). Peste tot, formarea părerilor este influențată de familie, în zona Nord-Est la 45% din repondenți, dar maximul este în zona Sud-Vest Oltenia, unde procentul ajunge la 53%.

Evident, procentul cel mai mare al celor care s-au convins siguri de existența sau inexistența lui Dumnezeu îl găsim la cei între 18-29 de ani, dar interesant este că pe 54,1% dintre bugetari tot familia i-a convins, fiind depășiți doar de pensionari și agricultori, care răspund la fel în proporție de 59%. La cum se fac angajările în sistemul bugetar era de așteptat ca familia să aibă putere de convingere.

Interesant este și cum privesc românii interacțiunea cu Dumnezeu și ce planuri are cu ei.

Cei mai mulți care îl simt mereu pe Dumnezeu prezent în viața lor sunt cei din regiunea Sud-Muntenia (90,5)%, față de 78,7% în regiunea Nord-Est. Tot cei din Sud-Muntenia cred că Dumnezeu i-a ajutat să facă multe lucruri importante în viață (85,1%), dar cei mai mulți care cred că fac parte dintr-un plan al lui Dumnezeu sunt din regiunea Vest (65,7%). Tot în regiunea Sud-Muntenia găsim pe cei mai mulți care cred că e nevoie de Dumnezeu ca să faci fapte bune (82,5%), față de 71,3% din regiunea Nord-Est.

Normal, cei mai reticenți la aceste afirmații sunt tinerii, dar e de menționat că diferențele dintre rural și urban la aceste întrebări nu mai sunt așa de mari, ci de doar câteva procente. Diferențe majore apar la vârstă sau ocupație. La bugetari, de exemplu, 85,8% îl simt mereu pe Dumnezeu în viața lor (față de 73% în privat), 83,1% au fost ajutați de Cel de sus să realizeze lucruri importante în viață și 67,7% spun că fac parte dintr-un plan al lui Dumnezeu. Pe 66,9% Dumnezeu i-a iertat când au greșit (față de un pic peste 50% în mediul privat) și pe 79,1% din bugetari Dumnezeu îi ajută să facă fapte bune.

Cifrele sunt cele mai mari din toate categoriile sociale cuprinse în sondaj, ceea ce era de așteptat, în fond, griji mai puține, salarii mai mari, muncă mai puțină, e normal că simți mâna Domnului.

După cum reiese din sondaj, românii văd un Dumnezeu cam cum l-ar dori, care are grijă de ei, iertător, nu prea îi pedepsește când greșesc și oricum le iartă toate greșelile, plus că îi ajută să facă fapte bune. Iar la peste jumătate din români le-a scris și destinul. Ceea ce e un pic exagerat, având în vedere cum se trăiește în România și câte destine frânte sunt, ar rezulta că Cel de Sus nu prea e bun la scris. Probabil arată mai degrabă o dorință a oamenilor de a le rezolva cineva problemele, cu destin scris sau fără și arată lipsa totală aproape de implicare în viața cetății și propriul destin, dealtfel.

Legat de rugăciune, 43,5% dintre repondenți spun că se roagă a dată sau de mai multe ori pe zi. 17,7% o dată sau de câteva ori pe lună, iar 21,2% doar ocazional. Cel mai tare se roagă cei din regiune Sud-Est (50,9%, comparativ cu 46,3% în regiunea Nord-Est).

Și destul de mulți cred că nu se roagă degeaba. 26,8% spun că Dumnezeu le îndeplinește toate rugăciunile, 48% doar pe unele, iar 16,2% nu știu dacă se întâmplă ceva după. Cei care cred că li se îndeplinesc toate rugăciunile sunt majoritatea pensionari, 33,4%, urmați, evident, de bugetari – 29,1%.

Iar de aici încolo încep nepotrivirile. În ciuda faptului că Dumnezeu e prezent în viața lor, că se roagă, că au destinul scris și că Dumnezeu e cel care îi ajută, că știu peste 90% din ei o rugăciune pe de rost, că la începutul sondajului 80% din repondenți spun că sigur cred în Dumnezeu, la întrebarea „Cât de credincios, de religios vă considerați?”, răspunsurile sunt următoarele:

  • Foarte credincios – 15.3%
  • Moderat credincios – 48,9%
  • Puțin credincios – 17,2%
  • Deloc credincios – 7,6%
  • Nu pot aprecia – 11%

Primii la ţinut post

În continuare, deși credința e printre noi, 38,2% din români nu au fost niciodată la biserică în ultimul an (e drept că o vreme au fost închise). 16,4% au fost o singură dată, 9,2% de două ori și 5,7% de trei ori, iar 30,5% de multe ori. Iar 70% dintre cei întrebați spun că mergeau mai des la biserică în trecut.

Din totalul de chestionați 33,8% nu țin post deloc, 27,8% mai rar, 23,3% doar miercurea și vinerea. Doar 15% țin post în fiecare zi în perioada pascală. Aici suntem și noi campioni, 25,2% din repondenții regiunii Nord-Est țin post zilnic.

Doar 30,6% din români s-au spovedit în ultimul an, în timp ce 33% nu s-au spovedit niciodată sau cu mai mult de zece ani în urmă. În schimb, 46,5% din cei chestionați respectă toate sărbătorile religioase, iar 43,7% doar pe cele mai importante (e și mai simplu, că dă guvernul liber).

Doar 18,3% din români au citit Biblia, conform sondajului amintit, în timp ce 42,4% spun că au citit părți sau capitole din ea. Iar 39,3% recunosc că nu au citit-o. În schimb, 88% din români au o icoană în casă, pentru a demonstra că sunt credincioși. 66,9% spun că cred în viața după moarte și 70,5% cred în înviere.

În ciuda acestor credințe, 37,3% din repondenți spun că au păcătuit ultima oară chiar în ziua în care au răspuns la întrebările sondajului, 21,2% în ultima săptămâna și 10% în ultima lună, dar sunt și 15% care zic că au păcătuit ultima oară cu zece ani în urmă.

La întrebarea unde va ajunge sufletul lor după moarte repondenții răspund după cum urmează:

  • În Rai – 25,6%
  • În iad – 1,7%
  • Nicăieri, nu există Rai sau Iad – 10,1%
  • Nu știu – 62,6%

Toate ultimele răspunsuri arată mai degrabă frica de Dumnezeu, având în vedere mai ales procentul celor care nu știu încă unde o să ajungă. Mai ales că 55,9% din cei chestionați cred că există Satana, Diavolul, iar 28,7% răspund că nu știu. Dar, în același timp, 33,5% cred în predicții astrologice și horoscop, asta nu s-a schimbat.

Deși doar 5,8% declarau că preoții i-au convins de existența lui Dumnezeu, fiind preferată familia pentru asta, 21,2% din români spun că au foarte mare încredere în preoții lor. 30,7% au multă încredere, puțină încredere au 24%, iar cei care nu îi cunosc sau nu au încredere în aceștia sunt 24%.

Cei care au cea mai mare încredere în preoți sunt cei din Regiunea Vest (30,3%), urmați de cei din regiunea Nord-Est, din care face parte și Botoșaniul (27,8%).

Și toleranța este variabilă, în funcție de situația propusă. Dacă la întrebarea „Considerați că există o religie, biserică, denominațiune mai bună ca a dvs?” 8,4% răspund „sigur da” și 52,7% „probabil, nu știu”, în cazul Creației doar 60% cred că oamenii au fost creați de Dumnezeu (deși 80% spun că sunt sigur credincioși). 57,1% din cei chestionați sunt contra căsătoriei homosexuale, pe care 28,5% o consideră un păcat. Iar 50% consideră avortul o crimă, 32,5% ar interzice avortul, dacă ar avea putere de decizie. Rezultat cam contrazis de referendumul lui Dragnea pe tema respectivă de acum câțiva ani.

Prejudecățile legate de căsătoria copiilor au rămas neschimbate, deși nu la fel de accentuate ca în anii trecuți, ceea ce merită menționat.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
95 %
1.8kmh
100 %
joi
8 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...