Primarul Iaşiului inculpat în dosarul DIICOT privind afacerea Zoiosu

0
Mihai Chirica, primarul PNL de Iași

Primarul PNL al Iașiului Mihai Chirica are calitatea de inculpat în dosarul DIICOT de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Acesta este al doilea dosar penal în care este vizat primarul Iașiului.

Edilul din judeţul vecin ar fi fost audiat timp de mai multe ore la DIICOT Iași și ar avea calitatea de inculpat pentru infracțiunea de omisiunea sesizării organelor judiciare.

Inculpat în dosar este şi patronul publicaţiei „Bună Ziua Iaşi”

În acelaşi dosar patru persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor făcute luni de procurorii DIICOT la sediul Primăriei Iaşi. Este vorba despre Claudiu Asimionesei, patronul publicaţiei „Bună Ziua Iaşi”, Alexandru Mustiaţă, fostul arhitect-șef al Primăriei Iași, un notar și un funcționar public au fost reţinute de procurorii DIICOT în urma perchezițiilor făcute luni la Primăria Iaşi. Alte șapte persoane, între care fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager al orașului, sunt cercetate sub control judiciar.

Zeci de percheziţii în Iaşi şi Bucureşti 

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au făcut luni 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi în Bucureşti. Ancheta vizează destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării, iar în dosar sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici.

Conform DIICOT, în 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi pe care au construit un bloc de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Surse judiciare spun că este vorba de un teren aflat în zona centrală a municipiului Iaşi, care ar fi fost cedat de administraţia locală familiei Asimionesei, cu obligaţia construirii unei clădiri – pensiune şi sediu de birouri. Familia Asimionesei, care deţine publicaţia „Bună Ziua Iaşi”, ar fi construit însă pe acel teren un bloc de locuinţe.

Chirica spune că dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări făcute de municipalitate

Primarul Mihai Chirica susţinea luni că reprezentanţii DIICOT au ridicat, de la sediul Primăriei Iaşi, o serie de documente, iar dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări făcute de municipalitate la începutul anului.

Chirica a transmis, printr-un comunicat de presă, că o parte din actele solicitate de către reprezentanţii DIICOT Iaşi ar fi fost trimise deja către instituţiile specializate încă de la începutul acestui an.

În ianuarie 2021, Mihai Chirica, și fostul primar din Iași Gheorghe Nichita au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași sub acuzația de abuz în serviciu.

Chirica este la al doilea mandat de primar la Iași, primul fiind câștigat din partea PSD, partid din care a fost exclus în 2018. La alegerile locale din septembrie 2020, el a candidat din partea PNL.

Deja ai votat!