Reacția adversă post-vaccinare care-ți poate spune dacă ai avut COVID

Încă de la debutul campaniei de vaccinare anti COVID-19, specialiști din domeniul sănătății publice au menționat cele mai comune efecte adverse care pot apărea după imunizare: febră, durere de cap sau de braț, stare de oboseală etc.

Un studiu recent sugerează că, în unele cazuri după vaccinare, ganglionii de la gât se pot umfla. Potrivit cercetătorilor, acest lucru se întâmplă frecvent în rândul persoanelor care s-au infectat deja cu virusul SARS-CoV-2, transmite Foxnews.com.

La studiu au luat parte 947 de lucrători din sănătate din Marea Britanie, vaccinați cu prima doză de ser anti COVID Pfizer/BioNTech. Aproape 265 dintre ei erau infectați cu coronavirus înainte de momentul imunizării.

Studiul, care nu a fost încă evaluat de alți oameni de știință, sugerează că limfadenopatia sau umflarea ganglionilor limfatici (de la gât)a apărut frecvent în rândul celor care s-au infectat anterior cu virusul SARS-CoV-2.

Aproximativ 4% din cei care sufereau deja de boala COVID-19 au raportat acest efect secundar post-vaccinare, comparativ cu mai puțin de 1% din cei care nu au fost infectați anterior cu coronavirus.

Durerea musculară și oboseala au fost resimțite de 30%, respectiv 29% dintre persoanele infectate anterior cu coronavirus.

Între timp, durerea musculară a fost raportată la 15% dintre pacienții care nu sufereau de COVID-19, în timp ce oboseala a fost raportată la 20% dintre ei.

Între timp, doar 2% dintre persoanele care nu au fost niciodată infectate cu coronavirus au raportat stări febrile.

Deja ai votat!