joi, martie 28, 2024
AcasăNaționalDezastru ecologic pe râul Bicaz. Toți peștii au murit după ce au...

Dezastru ecologic pe râul Bicaz. Toți peștii au murit după ce au fost otrăviți cu amoniac

Dezastru ecologic pe râul Bicaz. Toți peștii aflați în două păstrăvării din comuna Tașcă au murit după ce o cantitate foarte mare de amoniac a fost deversată în apă luni seară de la o fabrică aflată în apropiere. Polițiștii de la IPJ Neamț și reprezentanții Gărzii de Mediu anchetează în acest moment împrejurările în care s-a produs incidentul. 

Angajații uneia dintre păstrăvării spun că au văzut momentul în care tone de pești au murit otrăviți.

Elena Sârbu, angajat al unei păstrăvării: „Paznicul era aici pe marginea aleii și dintr-o dată o văzut sărind pește. Imediat și-a dat seama, s-a albit apa în câteva minute, s-a făcut lapte, a sunat șeful și a constatat că este o intoxicație cu amoniac”.

Au fost alertați imediat reprezentanții Gărzii de Mediu. În urmă analizelor, aceștia au constatat că în apă se află o cantitate de amoniac mult peste normele admise. Substanța este folosită în procesul tehnologic de o fabrică de ciment din zonă.

IftimiePetrariu, comisar-șef la Garda de Mediu Neamț: „La primele probe de astă noapte concentrația de amoniac la evacuarea din combinatul de ciment era de 1900 de ori mai mare. În amonte de evacuarea de la combinat parametrii erau normali. Părerea mea este că s-a scăpat dintr-un bazin sau o cisternă, amoniac într-o concentrație foarte mare”.

Polițiștii au deschis un dosar penal în acest caz, în timp ce Garda de Mediu Neamț va stabili ce sancțiuni vor fi aplicate. Fabrica riscă inclusiv suspendarea activității.

Marius Lupa, directorul fabricii de ciment din Tașcă: „Protejarea mediului este o prioritate și regretăm cele întâmplate, dar colaborăm cu autoritățile competente pentru a stabili circumstanțele acestui incident. Conducerea societății a înființat o comisie internă care să analizeze incidentul și vom lua toate măsurile ca un astfel de eveniment să nu se mai repete și vom depune toate eforturile pentru a remedia consecințele”.

Ca măsură imediată, comitetul județean pentru situații de urgență Neamț a decis că din Barajul Bicaz să fie deversată mai multă apă decât în mod obișnuit, pentru a grăbi disoluția substanței nocive.

Foto: captură Digi24

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...