Începe proiectarea Autostrăzii „Unirii” A8. Anunţul a fost făcut de ministrul Transporturilor

Autostrada A8 va conecta Moldova la țările UE
Traseul A8, Autostrada Unirii

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis vineri, 7 mai 2021, ordinul de începere a lucrărilor pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic pentru cei circa 100 de km din „Autostrada Unirii” A8 de la Tg Neamț la Iași și mai departe până la Ungheni. Contractul de circa 59 de milioane de lei a fost semnat cu Consitrans, iar termenul contractual este de 25 de luni. Ministrul Transporturilor a declarat, însă, în repetate rânduri, că dorește finalizarea unor porțiuni înainte pentru a le scoate la licitația de execuție mai devreme.

„E vorba de cei aproximativ 100 de kilometri care traversează de la est la vest Moldova la latitudinea Iașului. Este același tip de contract cum lansăm licitația pentru A7, numai că pentru A8, din păcate, nu am avut acest pas făcut din urmă. Am am putut lansa o licitație de execuție de lucrări: e vorba de studiu de fezabilitate plus proiect tehnic care durează 24 de luni, exact cum a fost și la A7”, afirmă ministrul Transporturilor.

Autostrada A8 va străbate județele Mureș, Harghita, Neamț și Iași și va avea o lungime de 320 de kilometri.

„Drumul pentru A8 e ireversibil”

Durata de realizare a acestor servicii este de 25 luni. Astfel, 12 luni sunt pentru Revizuirea/Completarea Studiului de Fezabilitate; 6 luni pentru realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (P.A.C.), inclusiv verificarea P.A.C. de catre specialiști atestați; luni pentru elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE) și a Detaliilor de Execuție, inclusiv verificarea de către verificatori atestați; 1 lună pentru asistență tehnică pentru cererea de finanțare, asistență tehnică pentru contractarea execuției lucrărilor.

„Peste 2 ani vom avea un proiect matur, care poate fi scos direct la licitație pentru execuția lucrărilor, așa cum avem astăzi pentru A7. Drumul pentru A8 e ireversibil”, a anunțat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Autostrada Târgu Neamț – Iași -Ungheni reprezintă un tronson din viitoarea Autostrada A8 Târgu Mureș – Tg.Neamț – Iași – Ungheni ce va străbate județele Mureș, Harghita, Neamț și Iași și va avea o lungime de aproximativ 320 de km.

Deja ai votat!