Ion Dichiseanu a încetat din viaţă la 87 de ani

Actorul Ion Dichiseanu (87 de ani) a murit ieri, după trei luni de la internarea în Spitalul Floreasca din București, după ce ar fi luat o bacterie în urma unor analize la un cabinet medical priovat.

Ultima sa apariție în film a fost în pelicula „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizată de Radu Jude, film premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2021, potrivit News.ro.

Născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, în 1959 și a avut o carieră întinsă pe parcursul a şase decenii, potrivit agenției News.ro.

A debutat la Botoşani

În perioada în care era student la Universitatea de Politehnică din Bucureşti, Ion Dichiseanu a fost îndrumat spre teatru de nepoata celebrului actor al epocii George Vraca. Astfel, în anul 1959, acesta a absolvit secţia de actorie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, avându-i ca profesori pe Radu Beligan şi Alexandru Finti. După terminarea studiilor, actorul a debutat pe scena Teatrului din Botoşani, unde venise cu întreaga promoţie, cu rolul lui Antoniu din „Antoniu şi Cleopatra, de William Shakespeare. De-a lungul activităţii de peste 55 de ani în teatru, Ion Dichiseanu a dat viaţă personajelor clasice precum Othello, Petruchio, Coriolan sau Timon din Atena, sau lui Alioşa Karamazov al lui Dostoievski, precum şi lui Oedip.

Ion Dichiseanu a fost angajat al Teatrului Nottara timp de 52 de ani, şi a fost distribuit în sute de spectacole, devenind pentru o perioadă, emblema Teatrului Nottara.

În paralel cu activitatea din teatru, Dichiseanu şi-a făcut o carieră în cinematografie, având un repertoriu impresionant de filme şi seriale de referinţă în România. Rolul cel mai cunoscut este al francezului Pierre Vaillant din serialul de televiziune „Toate pânzele sus (regia Mircea Mureşan).

Pe lângă profesia de actor de teatru şi film, Ion Dichiseanu a fost şi scriitor. În anul 1995, acesta a lansat un volum în versuri intitulat „Frumoasă spaniolă, frumoasă suedeză, urmat în 2016 de volumul în proza „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel. În ambele volume, Ion Dichiseanu scrie despre povestea sa de dragoste cu actriţa Sara Montiel, o divă spaniolă a anilor ’60.

În 2002 a fost decorat cu „Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţa personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă de teatru.

Deja ai votat!