marți, martie 19, 2024
AcasăNaționalPercheziții DNA la primăria Iași într-un dosar în care sunt vizate fapte...

Percheziții DNA la primăria Iași într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupție

Procurorii DNA au făcut percheziții joi dimineață la sediul Primăriei Iași, într-un nou dosar de corupție vizând fapte din anul 2019. De asemenea, au avut loc descinderi la alte 11 adrese – locuințe ale unor persoane și sedii de firme. 

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, spune că nu are nicio calitate în acest dosar și că dosarul ar viza un schimb de terenuri, iar reclamația ar fi fost făcută de un fost consilier PNL.

  • „Este o acțiune a DNA București pentru perioada 2005-2018. Sunt primarul în funcție, trebuie să acord tot sprijinul. Nu am nicio calitate și nici foarte multe detalii. (…)
  • Bănui că sunt reclamații făcute unii față de alții ori față de instituții. Probabil că este legat și de terenul care a făcut obiectul schimbului de lângă Cimitirul Eternitatea. Ar fi fost o reclamație a unui consilier de atunci al PNL.
  • Din perspectiva mea, vorbesc ca primar de data aceasta, nu există nici un pericol în instituţie, nu pot să vorbesc despre ce se întămplă în afara instituţiei, nu este rolul meu şi nu am date şi sperăm ca lucrurile să-şi urmeze calea cea mai firească”, a susținut Mihai Chirica.
  • DNA a anunțat că procurorii fac cercetări într-un dosar care vizează suspiciuni de corupție și asimilate celor de corupție, care ar fi fost comise în cursul anului 2019. În acest caz, joi dimineață au loc percheziții domiciliare la 11 adrese din județul Iași, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând locuințele unor persoane fizice și sediile unor firme, a transmis DNA.
    Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că instituția publică la care au loc descinderile este Primăria Iași.
  • Surse apropiate anchetei au declarat pentru „Ziarul de Iasi” că se ridică documente de la Serviciul de Cadastru al Primăriei Iași.

    Conform reporteris.ro, ancheta ar viza un schimb de terenuri realizat în 2019 de Primăria Iași cu doi oameni de afaceri care dețineau o suprafață în coasta Cimitirului „Eternitatea”. Ei ar fi primit la schimb 3.000 de metri pătrați în cartierul Cicoarei. Schimbul de terenuri a trecut de patru ori prin Consiliul Local până a fost votat.

    Reamintim că primarul Iașului, liberalul Mihai Chirica, are calitatea de inculpat într-un dosar DIICOT de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici. Este al doilea dosar penal în care este vizat primarul Iașului.

    În total, 15 persoane, între care primarul Iaşiului, fostul arhitect-şef al oraşului şi patronul unui ziar local, sunt urmărite penal în acest dosar, conform unor surse judiciare. Primarul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării organelor judiciare, anchetatorii având indicii că primarul ar fi știut că terenul situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii dubioase.


    Patru dintre cele 15 persoane au fost iniţial reţinute de procurorii DIICOT. Este vorba despre fostul arhitect al oraşului Alexandru Mustiaţă, inspectorul Victor Gavriluţă de la Serviciul Cadastru din Primăria Iaşi, notarul Răzvan Ionuţ Costin şi Claudiu Asimionesei, proprietarul publicaţiei Bună Ziua Iaşi. Instanţa a decis ca Mustiaţă, Gavriluţă şi Asimionesei să fie plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.
Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...