spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNaționalMii de arbori smulși din pământ sau rupți ca bețele de chibrit...

Mii de arbori smulși din pământ sau rupți ca bețele de chibrit la Gura Humorului

Un minunat colț de natură a fost transformat în câteva zeci de minute într-o scenă desprinsă parcă din filmele de război, cu arbori smulși din pământ, cu rădăcinile în aer, sau frânți în bucăți, ca rupți de o mână gigantică, conform Monitorului de Suceava.

Fenomenul, catalogat de specialiști ca fiind urmarea unui ciclon format local, s-a înregistrat în apropiere de Gura Humorului, în zona Poiana Micului, pe o culme dinspre localitatea Vama, unde furia naturii a distrus în masă 14 hectare de pădure veche de aproximativ 60 de ani.

Deocamdată pagubele înregistrate sunt estimate de silvicultori la 4.500 de metri cubi de masă lemnoasă, dar inventarierea nu este încă finalizată.

“Toate elementele indică formarea unui ciclon care a distrus 14 hectare de pădure în masă – aproximativ 3.500 de mc de masă lemnoasă, plus alţi 1.000 de metri cubi dispersați în alte parcele. Am delimitat perimetrele afectate și se fac demersurile legale pentru punerea în valoare, conform regulamentului de vânzare a masei lemnoase”, a explicat Bogdan Horia, șeful Biroului Fond Forestier din cadrul Direcției Silvice Suceava.

Evenimentul s-a produs săptămâna trecută, în aceeași seară când a fost smuls acoperișul unui bloc din Șcheia, construit la marginea municipiului Suceava.

Cât de neobișnuită este producerea unui asemenea dezastru natural în zona respectivă a explicat șeful Ocolului Silvic Gura Humorului, Marius Răgușitu: “E un ocol la care nu apar doborâturi de vânt în mod normal, așa cum este în zonele de munte, unde sunt destul de frecvente. E un fenomen atipic ce s-a întâmplat la Poiana Micului, un ciclon. Nu mă așteptam niciodată să fie doborâturi de vânt masive aici, fiind o pădure de amestec, foarte stabilă. Doar un vânt extrem de puternic a reușit așa ceva – o parte sunt smulși, doborâți, dar cei mai mulți arbori sunt rupți chiar și la un metru deasupra pământului”.

Fenomenele extreme de săptămâna trecută au afectat și alte ocoale silvice din județul Suceava, dar o centralizare a pagubelor produse nu a fost făcută încă, evaluările fiind în curs.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.5 ° C
19.6 °
18.9 °
54 %
3.7kmh
54 %
mie
17 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...