Ministrul Economiei anunţă concedieri în rândul bugetarilor

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a reacționat după ce premierul Florin Cîțu a declarat că miniștrii care nu au cheltuit banii alocați prin legea bugetului, până acum, trebuie să ofere explicații. Acesta anunță concedieri în rândul bugetarilor din instituțiile publice sub pretextul eficientizării activității statului.

Claudiu Năsui susține că România are nevoie de un stat mai mic, de instituții mai puține și mai suple, și de economii la buget. În acest sens, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a făcut o postare pe Facebook, în care dă de înțeles că este nevoie de concedieri masive în rândul angajaților bugetari.

Ieșirea sa poate fi interpretată și ca un atac la adresa premierului Florin Cîțu care a spus că în multe ministere nu au fost cheltuite bugetele alocate la începutul acestui an. Premierul le-a cerut miniştrilor să prezinte execuţia bugetară şi a spus că acolo unde banii nu s-au cheltuit trebuie prezentate explicaţii. Claudiu Năsui a reacționat la o zi după declarațiile premierului și a venit cu propria sa viziune despre cum ar trebui cheltuiți banii publici.

„Guvernarea nu trebuie să fie o cursă în care să fie considerat câştigător cine cheltuie cel mai rapid banii contribuabililor. România are nevoie ca de aer de mai multă eficienţă în stat, de instituţii mai puţine şi mai suple, iar banii contribuabililor trebuie mai degrabă economisiţi şi cheltuiţi cu maximă responsabilitate”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

Ministrul Economiei a precizat că, „vizavi de execuţie, niciodată ministerul Economiei nu a pus mai mulţi bani în piaţă cum a pus anul acesta”. „Cu toate problemele întâmpinate, am reuşit să deblocăm tranşe de fonduri şi să dăm miliarde de lei firmelor din economia reală. În fapt, în primul semestru al anului, ministerul Economiei a trimis mai mulţi bani în economie decât în ultimii 4 ani împreună. Este un record istoric”, a scris Năsui.

Acesta a precizat că la ministerul pe care îl conduce au fost reduse foarte mult cheltuielile de funcționare și au fost desființate sinecurile.

Cîţu: „nu sunt mulţumit de execuţia bugetară”

Premierul Florin Cîţu a cerut, joi, după ședința de guvern, miniştrilor să prezinte execuţia bugetară şi a subliniat că acolo unde banii nu s-au cheltuit trebuie prezentate explicaţii deoarece nu se poate ca resurse alocate să fie ţinute degeaba

„Aşa cum am spus şi cum este în legea bugetului aprobat, la ministerele care nu au execuţie bună pot să fie ajustate sumele iniţiale din buget până la această sumă pe care nu au putut să o cheltuiască. Ieri, am prezentat public că, la acest moment, după şase luni de zile, sunt aproape 20 de miliarde credite bugetare care nu au fost cheltuite, multe dintre ele sunt la investiţii, unele sunt la fonduri europene. De aceea am spus că nu sunt mulţumit de execuţia bugetară şi acest lucru se vede la aproape toate ministerele. În acelaşi timp, nu pot să iau în serios propuneri care vin de la ministere de suplimentare sau de realocare a resurselor suplimentare de 40 de miliarde de lei, când sunt 20 de miliarde de lei necheltuiţi. De aici începem cu rectificarea bugetară, de aici încep discuţiile pe rectificarea bugetară”, a declarat Florin Cîțu.

Deja ai votat!