vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalPremierul Cîțu majorează subvenția pentru partide după ce s-a lăudat că o...

Premierul Cîțu majorează subvenția pentru partide după ce s-a lăudat că o va tăia

Premierul Cîțu a promis de mai multe ori că va reduce subvenția încasată de la bugetul de stat de partidele politice. În realitate, în perioada când a fost ministru de Finanțe și premier, conturile partidelor au încasat sume record, depășind chiar epoca PSD.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, anunța, pe 28 noiembrie 2020, că lucrează la bugetul de stat pentru 2021 și că propune economii reale la bugetul de stat” prin tăierea cu un procent semnificativ” a subvenției pentru partidele politice. El se lăuda că a redus subvenția pentru partidele politice cu 30% și în 2020. Informațiile sale sunt contrazise de datele oficiale, conform Europa Liberă.

Realitatea prezentată în datele Autorității Electorale Permanente (AEP) arată diferit.

Subvenția pentru partidele politice nu a fost redusă nici în 2020, nici în 2021. Dimpotrivă, ea s-a majorat față de perioada Dragnea – PSD. Anul acesta s-ar putea va ajunge la un record istoric, conform propunerii de rectificare bugetară: 265 de milioane de lei (53 milioane euro) pentru partidele parlamentare sau care au aleși locali.

La rectificarea bugetară propusă în acest an, subvenția partidelor a crescut cu peste 100 de milioane de lei față de bugetul votat în Parlament.

Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0.01% și cel mult 0.04% din PIB. Raportarea la produsul intern brut a fost făcută printr-un amendament susținut de PSD în epoca Dragnea și depus chiar de fostul trezorier, Mircea Drăghici, cel care a fost condamnat definitiv pentru că și-a luat un jeep și o vilă din subvenția partidului.

Președintele Autorității Electorale Permanente consideră că subvenția din 2015 nu era una care răspundea cerințelor partidelor, doar 6,7 milioane pe an pentru toate partidele. El a subliniat că a cerut un procent mediu pentru partide, între 0,01 și 0,04 din PIB.

„Niciodată nu vom cere pragul minim pentru că există o evoluție normală față de bugetele anterioare și nu vrem să dezechilibrăm balanța și planurile partidelor care primesc subvenția”, a spus președintele AEP pentru Europa Liberă.

Constantin Mitulețu-Buică susține că subvenția s-a majorat de 18 ori în ultimii cinci ani.

Acum este o subvenție corectă, partidele vor primi 265 de milioane. Poate să fie chiar o evoluție în viitor”, adaugă președintele Autorității.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că premierul Cîțu le-a făcut o promisiune colegilor înainte de Congres: dacă ajunge președintele partidului, jumătate din suma încasată ca subvenție va fi trimisă în teritoriu.

„Cîțu a promis că va schimba sistemul actual prin care banii încasați rămân doar la centru. Nici măcar nu știm ce se întâmplă cu sumele primite și pe ce sunt cheltuite. A discutat cu mai mulți șefi de organizații și a promis că dacă ajunge președintele PNL va trimite jumătate din suma încasată în teritoriu”, a declarat un lider de organizație pentru Europa Liberă.

PNL a încasat anul trecut peste 70 de milioane de lei, după ce la rectificare s-a majorat suma alocată partidelor cu 80 de milioane de lei. Subvenția pe care trebuia să o încaseze, dacă nu apărea rectificarea, era de peste 47 de milioane de lei.

PSD a primit anul trecut peste 124 de milioane de lei, în timp ce în conturile USR au intrat peste 19 milioane de lei.

Cu bani de la bugetul de stat, campaniile electorale au devenit din ce în ce mai scumpe. De aproape patru ori mai scumpe în 2020 decât în 2016, relatează Europa Liberă. Și nici problemele penale nu au dispărut.

Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru folosirea subvenției în alte scopuri și delapidare.

Curtea de Conturi a scos la iveală mai multe nereguli din perioada în care Drăghici a ocupat funcția de trezorier. Partidul închiriase firme de bodyguarzi, avea probleme în legătură cu contabilitatea dublă pe care o ținea și la contractele cu diferite societăți comerciale. Totodată, Liviu Dragnea închiria avioane private când era președintele PSD pentru deplasări externe.

Europa Liberă a dezvăluit cum Pro România a cheltuit peste 300.000 de euro pentru achiziția de mașini, plătind peste 133.000 de euro pentru un singur automobil Tesla.

Noua lege privind finanțarea partidelor politice a fost votată în 2015. Ea prevede ca partidele să primească anual o subvenție de la buget pentru a se evita banii negri.

Cu toate că sumele încasate au crescut an de an, transparența unor partide privind modul în care au cheltuit banii primiți nu s-a îmbunătățit. PSD este campionul secretizării datelor, în timp ce USR PLUS este partidul care prezintă online fiecare cheltuială.

PNL se află la mijloc, oferă informații despre sumele cheltuite, dar cu mare greutate. Alianța pentru Unirea Românilor încasează subvenția lunar, dar nu o folosește pentru cheltuielile partidului, ci o păstrează în cont.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...