Bătaie în tren din cauza măştii de protecţie

Doi bărbaţi au fost trimişi în judecată după ce au provocat un scandal într-un tren care circula pe  ruta București Nord – Iași. Cei doi, respectiv un șef de tren, angajat al SNTFC CFR Călători – Sucursala Iași, și un bărbat din Vaslui au avut, deopotrivă, calitate de inculpat și vătămat, reclamându-se reciproc pentru bătaie.

Potrivit libertatea.ro, scandalul a pornit din cauza solicitării adresată călătorului de a purta masca de protecție în mod corespunzător şi s-a desfăşurat în două reprize.

Primul incident a avut loc anul trecut, pe 26 iulie, când şeful de tren Iulian B. era de serviciu în trenul Inter Regio 1663 pe ruta București Nord – Iași, împreună cu colega lui, Mihaela O. După ce trenul a plecat din gara Vaslui șeful de tren a început să controleze biletele de călătorie, iar în primul vagon  a observat un bărbat care nu purta deloc mască de protecție. Acesta i-a atras atenţia, iar bărbatul s-a conformat parțial punându-şi masca sub bărbie, invocând că nu poate respira și că îi este rău, reproșând conductorului că nu funcționează aerul condiționat. În scurt timp între cei doi discuțiile au escaladat, ajungându-se la injurii şi chiar violenţă.

La un moment dat conductorul l-a lovit cu palma călător, care a ripostat împingându-l, iar şeful de tren s-a lovit cu capul de muchia de fier a unei uși.  Cei doi au fost despărțiți de alți călători. La prima staţie călătorul a fugit, însă a fost găsit imediat de polițiști.

Conductorul fost transportată la Spitalul de Neurochirurgie Iași pentru acordarea îngrijirilor medicale. În urma agresiunii, acesta a avut nevoie de 8-9 zile de îngrijiri medicale.

Angajată a CFR scuipată şi ameninţată

În timp ce polițiștii investigau primul incident, la trei săptămâni distanță, pe 14 august, călătorul recalcitrant a avut iarăși o ieșire nervoasă, de această dată față de colega conductorului, Mihaela O. Astfel, după ce i-a solicitat biletul la control tânărul a început să o înjure și să o insulte pe femeie. Angajata CFR i-a cerut să se poarte cuviincios pe timpul călătoriei, însă bărbatul a scuipat-o și a amenințat-o.

Auzind scandalul iscat, conductorul a mers să-și apere colega, spunându-i tânărului să se liniștească. Pentru a evita escaladarea conflictului, conductorul l-a scos din vagon pe bărbatul nervos și a încuiat ușa. Au stat închiși în vagon până la următoarea stație, unde au intervenit polițiștii.

În urma celui de-al doilea incident, călătorul recalcitrant a fost reținut, fiind ulterior plasat în arest la domiciliu. La rândul său, a depus plângere penală împotriva conductorului pentru purtarea abuzivă, reclamând palma aplicată în primul incident.

Conductorul și călătorul, condamnați

La finalul anchetei, procurorii au dispus trimiterea în judecată atât a conductorului, cât și a călătorului Alexandru G.P. Primul a fost acuzat de purtare abuzivă, al doilea, de loviri și alte violențe, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice.

În fața instanței, amândoi și-au recunoscut faptele și au solicitat să fie judecați prin procedura simplificată. Având în vedere gradul de implicare în scandal, Judecătoria Vaslui a aplicat o pedeapsă mai blândă pentru conductor – 8 luni, cu amânarea aplicării pedepsei (condamnarea nu va fi consemnată în cazier, dacă în perioada de supraveghere inculpatul nu va comite alte infracțiuni), iar pentru călătorul recalcitrant – 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Hotărârea instanței din Vaslui, redactată pe 30 iulie, nu este definitivă.

Deja ai votat!