Ordonanță privind prețul materialelor de construcții, adoptată de Guvern

Guvernul a adoptat luni o ordonanță care permite încheierea unor acte adiționale la contractele derulate cu bani publici, care să ajusteze prețurile în funcție de cele ale materialelor de construcții. Fără această soluție multe dintre construcții ar risca să nu fie terminate, spune ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Acesta a precizat că România se află între primele țări din Uniunea Europeană care implementează o soluție, pe termen lung, privind creșterea prețurilor materialelor de construcții.

Conform unui comunicat al ministerului, în ultimii ani, au fost majorate salariile din domeniul construcțiilor, iar prețul materialelor a crescut vertiginos, astfel că terminarea unor investiții publice ea periclitată. Ordonanța vine în sprijinul proiectelor construite cu finanțare din bani publici.

Ministrul a subliniat că soluția propusă este una pe termen lung și poate fi aplicată foarte ușor în cazul creșterilor și, eventual, al scăderii prețurilor materialelor de construcții, pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Prețul materialelor de construcții modificat prin acte adiționale la contract

Conform actului normativ adoptat, constructorii au posibilitatea ca, prin încheierea unui act adițional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuție, să modifice prețul materialelor de construcții stabilite în contractul inițial, în funcție de statisticile oficiale ale INS.

În condițiile apariției unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanțare națională, autoritățile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanțează proiectul, pentru acoperirea acestora, a mai spus Cseke Attila.

În cazul contractelor de finanțare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanților, și se va aplica la toate contractele de finanțare, exceptându-le pe cele care au și în prezent clauză de ajustare. Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară, fondurile necesare acoperirii acestor costuri.

Deja ai votat!