Avocatul Poporului, sesizat în legătură cu ordonanța legată de programul Anghel Saligny

Expert Forum (EFOR), plus alte 17 organizații civice, au solicitat Avocatului Poporului alături de mai multe organizații neguvernamentale și grupuri civice să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”.
EFOR – formată dintr-un grup de experți cunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei – a produs un raport în acest an de monitorizare a profeamelor PNDL 1 și 2, în care arată tarele programului și faptul că nu și-a atins obiectivele.
EFOR consideră că adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat și art. 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz. Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu.
„Considerăm că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituționale, iar aprobarea acestuia este un demers care servește mai degrabă intereselor politice. Chiar dacă înțelegem și susținem necesitatea dezvoltării comunităților locale, credem că modalitatea de legiferare aleasă de Guvernul României este abuzivă și necorespunzătoare.
Guvernul a inițiat un OUG care să reglementeze un program cu un buget de 50 de miliarde de lei, justificând urgența prin lipsa infrastructurii la nivel local. OUG justifică faptul că neaprobarea acestui proiect ar conduce pe termen lung la neasigurarea standardelor de calitate a vieţii, necesare populaţiei, în domeniul serviciilor publice și menționează și nerespectarea de către statul român a unor angajamente la nivel european, iar nepunerea lor în aplicare ar conduce la sancțiuni. De asemenea, legiuitorul menționează faptul că se încheie Programul Național de Dezvoltare Locală și există încă cereri care nu au fost soluționate, invocând urgența pentru a asigura accesul populației la servicii. Cu toate acestea, lipsa infrastructurii nu este o realitate care a apărut în mod neașteptat și nici nu este extraordinară, ci este o stare de fapt care se perpetuează de zeci de ani, fapt foarte bine cunoscut de partidele politice care s-au aflat la conducerea statului.
Utilizarea instrumentului ordonanței de urgență nu este justificată și având în vedere lipsa urgenței și a unei situații extraordinare considerăm că un astfel de program ar fi putut fi dezbătut în Parlament. Reamintim că OUG 28/2013, care a reglementat PNDL 1 a fost aprobat în Parlament după doi ani, prin Legea nr. 89/2015, ceea ce este inadmisibil pentru un proiect de o astfel de anvergură.”
Scrisoarea integrală poate fi consultată la https://expertforum.ro/saligny-neconstitutional.
Organizații semnatare (lista va fi actualizată pe măsură ce se adaugă și alți semnatari)
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER
Asociația VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie
Centrul pentru Inovare Publică
Centrul Roman de Politici Europene – CRPE
Centrul pentru Resurse Civice / The Civic Resource Centre
CSD (Centrul pentru Studiul Democratiei)
Comunitatea Declic
Expert Forum
Forum Apulum
Federația Consiliul Tineretului din România
FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
Funky Citizens
Inițiativa România
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
Reset
Oradea Civica 2017
Umbrela Anticorupție Cluj
Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană
Alexandra Foamete, cetățean român, activist civic
Adriana Mureșan, activist civic
Deja ai votat!