Solicitare înregistrată pentru verificarea semnăturilor pentru moţiunea de cenzură

Solicitarea liderului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, privind verificarea semnăturilor pentru moţiunea de cenzură a fost înregistrată, luni, la Parlament, potrivit vicepreşedintelui Senatului Alina Gorghiu. „Solicităm Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului ca, anterior prezentării şi comunicării către Guvern a moţiunii de cenzură şi anterior stabilirii unui calendar pentru dezbaterea moţiunii de cenzură, să dispună verificarea prin Birourile permanente ale fiecărei camere a îndeplinirii condiţiilor procedurale stabilite de Constituţie şi de Regulamentul activităţilor comune, pentru exercitarea acesteia de către senatori şi deputaţi„, se arată în cerere.

Potrivit agerpres.ro, în solicitare se remarcă aspecte de neregularitate cu privire la semnături, respectiv că unele sunt prezentate în fotocopie, unele sunt redate cu ştersături sau corecturi, iar mai multe nu corespund cu semnăturile aceloraşi parlamentari din listele de semnături pentru prezenţa acestora la şedinţele de plen ale fiecărei camere sau la şedinţele comisiilor. „Din informaţiile publice, unii parlamentari semnatari ai moţiunii nu se aflau în ţară pentru a putea semna moţiunea de cenzură personal, în original”, se mai arată în cerere.

În solicitare se afirmă că Birourile permanente reunite nu ar trebui să încuviinţeze prezentarea, comunicarea către Guvern şi dezbaterea unei moţiuni de cenzură care nu întruneşte condiţiile constituţionale şi regulamentare ad validitatem în privinţa numărului minim de semnături ale iniţiatorilor.

„În considerarea aspectelor procedurale sesizate mai sus şi neconforme cu Constituţia şi cu prevederile regulamentare pentru exercitarea unei moţiuni de cenzură, solicităm Birourilor permanente reunite acordarea unui termen de 2 săptămâni pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor ad validitatem ale moţiunii de cenzură depuse de senatori şi deputaţi USR şi AUR. Solicităm verificarea numărului minim necesar de semnături, precum şi a autenticităţii semnăturilor iniţiatorilor prin metoda comparării semnăturilor iniţiatorilor din lista de semnături anexată moţiunii de cenzură cu semnătura aceloraşi parlamentari de pe alte înscrisuri precum lista de prezenţă la şedinţele de plen/ plen reunit/ comisii”, se mai arată în document.

Deja ai votat!