Ministerul Afacerilor Externe, acuzat că a rătăcit prin ambasade sute de lucrări din patrimoniul național

Muzeul Național de Artă Contemporană a dat în judecată Ministerul Afacerilor Externe deoarece nu i-au fost restituite 823 de lucrări de artă din patrimoniul național pe care le-a împrumutat, înainte și după 1990, în scopul de a fi expuse la reprezentanțele diplomatice ale României din întreaga lume.

În acțiunea depusă, anul trecut, la Tribunalul București și consultată de G4Media.ro, Muzeul solicită ca, în cazul în care operele nu vor fi returnate, să primească despăgubiri de 9,3 milioane de lei, suma reprezentând o evaluare provizorie a obiectelor.

Procesul se află încă pe rolul primei instanțe, următorul termen fiind programat pe 18 octombrie. Ministerul afirmă că este deschis pentru rezolvarea situației, dar că, în anumite cazuri, predarea lucrărilor nu este dovedită cu acte valabile.

Alte instituții care au pierdut lucrări aflate în administrarea Muzeului sunt Partidul Social DemocratSenatul României și Societatea Română de Radiodifuziune, în toate cazurile fiind procese intentate de Muzeu.

În dosarul de la Tribunalul București, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) a relatat că, la solicitarea Curții de Conturi, încearcă de mai mulți ani clarificarea situației sutelor de lucrări de artă, în special tablouri, care au fost împrumutate Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în ultimii zeci de ani pentru a fi expuse ”în vederea ambientării” sediilor ambasadelor, consulatelor sau reprezentanțelor diplomatice ale României.

Deja ai votat!