vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalGreenpeace protestează în urma deciziei Parchetului de pe lângă Judecatoria Vatra Dornei...

Greenpeace protestează în urma deciziei Parchetului de pe lângă Judecatoria Vatra Dornei în cazul jurnaliştilor bătuţi

Decizia magistraţilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, care au dispus plasarea sub cotrol judiciar a celor patru persoane reţinute în cazul jurnaliștilor și a activistului de mediu bătuți crunt într-o pădure din județul Suceava, a stârnit revolta reprezentanţilor Greenpeace.

„Apreciem că este revoltătoare atitudinea Parchetului de pe lângă Judecatoria Vatra Dornei, care desfășoară cercetările doar sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și purtare abuzivă. Este surprinzătoare această optică. În concret, nu vorbim despre un simplu schimb de palme și jigniri. Apreciem că este un caz foarte grav: un grup organizat de aproximativ 20 de bărbați, înarmați cu bâte și topoare au atacat doi jurnaliști și un activist civic în timp ce documentau infracțiuni silvice. Pe unul dintre ei, cu toporul la gât, l-au obligat să se dezbrace, l-au filmat și fotografiat, imagini pe care le-au dat presei și distribuit deja online, toate pentru a-i umili și intimida pe aceștia. Faptele sunt foarte grave, în special pentru că ele au fost instigate de persoane care au calitatea de personal silvic și care, conform statutului personalului silvic (O.U.G 59/2000), sunt investite cu exercițiul autorității publice”, se arată într-o postare făcută pe o reţea de socializare de către reprezentanţii Greenpeace.

Aceştia susţin că cercetările ar trebuie să se realizeze și sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare (206), distrugere (art. 253), tâlhărie calificată (art. 234 a) și chiar tortură (art. 282), caz în care s-ar impune ca cercetarea penală să fie efectuată în continuare de Parchetul de pe Lângă Tribunalul Suceava.

„Ne-au atacat cu furci și topoare”

Incidentul a avut loc joi seară într-o pădure din comuna Coșna, județul Suceava, în timp ce doi jurnalişti şi un activist de mediu filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri. Inspectoratul de Poliţie Judeţean  Suceava a audiat mai multe persoane în acest caz printre care şi pe proprietarul pădurii, dar și șeful ocolului silvic.

Victimele au ajuns la Spitalul Municipal din Vatra Dornei. „Ne-au atacat cu furci și topoare. Printre atacatori se afla și inginerul silvic și proprietarul pădurii. Nu am putut avea niciun dialog cu ei. Nu strigau decât atât: Vă omor!, Vă omor”, a relatat la Digi24, Mihai Dragolea, unul dintre jurnaliștii bătuți.

Acesta a subliniat că i se pare de neconceput ca în 2021 să i se poată întâmpla așa ceva. „Să fii atacat cu furci și topoare în 2021, ca în 1600, chiar nu este o realitate pe care ar trebui să o avem și nici măcar să o putem înțelege”, a comentat acesta.

Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...