Angajaţii din sănătate fară certificat COVID, obligaţi să se testeze cu bani din buzunar

Ministerul Sănătății a publicat proiectul de lege care prevede că personalul medical din spitalele publice și private va trebui să prezinte la serviciu certificatul digital COVID, care atestă vaccinarea împotriva coronavirusului, testarea negativă sau trecerea prin boală, relatează Digi 24. Angajații din spitalele publice sunt cei care vor suporta costurile testării, cu excepția celor care au contraindicație medicală la vaccinare. Cadrele medicale care nu vor prezenta certificatul verde vor avea contractul de muncă suspendat pentru 30 de zile. După ce va fi aprobat de Guvern, proiectul de lege va ajunge în Parlament. Conform proiectului de Lege, cadrele medicale sunt obligate să prezinte certificatul digital UE privind COVID-19 care să ateste: vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete; că persona se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2; rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

Proiectul mai prevede că angajații care nu vor prezenta certificatul digital COVID vor avea contractele de muncă suspendate pentru o perioadă de 30 de zile.  Suspendarea încetează în momentul în care se prezintă certificatul.

În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, în timp ce în cazul unităților private, după cele 30 de zile de suspendare a contractului, angajatorul poate decide prelungirea suspendării sau încetarea contractului. Nerespectarea acestor reguli reprezintă o contravenție, caz în care conducătorul unității medicale va fi amendat cu sume cuprinse între 50.000 lei și 100.000 lei. Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical.

Deja ai votat!