Valeriu Gheorghiță, şeful campaniei de vaccinare: Deja suntem în situaţia în care era Italia anul trecut

Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut încă un apel la vaccinare anti-Covid și a subliniat că este singura cale de a depăși valul 4 al pandemiei, care aduce la mii de îmbolnăviri zilnic. România e în acest moment în scenariul în care era Italia în primele luni ale pandemiei, a spus el, referindu-se la faptul că spitalele sunt copleşite de numărul de pacienţi care au COVID.

Întrebat cât de departe este România de ce s-a întâmplat anul trecut în Italia, Gheorghiță a răspuns: „Mă tem că deja suntem în acest scenariu. E cât se poate de evident că spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt asaltate, copleșite de pacienți cu Covid, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgențele, arsurile, accidentele rutiere”.

În ceea ce privește evoluția campaniei de vaccinare și scăderea ritmului de vaccinare vara, Gheorghiță a afirmat că sunt mai multe motive pentru care s-a ajuns aici: „Vorbim de un procent mare de persoane ezitante, procent de persoane pentru care informațiile false transmise au avut un impact. Ridicarea restricțiilor a contribuit la demotivare. Cu atât mai mult cu cât situația epidemiologică era una foarte bună.”

Să înțelegem că dacă nu rămânem solidari și nu respectăm măsurile de prevenție, va fi extrem de complicat să depășim acest val 4.

Valeriu Gheorghiță a dat ca exemplu situația din Marea Britanie, afirmând că datele publicate de Institutul de Sănătate Publică arată că prin vaccinare s-au evitat 127.000 morți din cauza Covid, 250.000 de internări și peste 24 de milioane de îmbolnăviri.

Deja ai votat!