vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalValuri de acuze pentru miliardul împărţit politic de Florin Cîţu

Valuri de acuze pentru miliardul împărţit politic de Florin Cîţu

Premierul şi-a ridicat din nou în cap toţi adversarii politici, după ce a împărţit un miliard de lei din fondul de rezervă după criterii doar de el ştiute. 

Cu președintele Klaus Iohannis care a lăsat timp de gândire partidelor o săptămână, după demiterea Guvernului la moțiunea de cenzură, Florin Cîțu a făcut o primă mutare. 1 miliard de lei au fost scoși din Fondul de rezervă și alocați primăriilor și Consiliilor județene.

„25-30% se vor duce si catre primarii PSD”, a susținut premierul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, 2.756 de administrații locale din România au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei.

„Proiectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunități locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investițiile pentru care au fost cheltuiți bani publici nu vor rămâne neterminate”, a spus ministrul Cseke Attila.

2.514 comune din România au primit o finanțare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 orașe – 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocați pentru 48 de municipii. Ministrul a arătat că fondurile sunt necesare pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE, precum și pentru cheltuieli urgente ale autorităților publice locale

Mutarea premierului demis vine în contextul în care liberalii iau în calcul tot mai serios un guvern minoritar, cu susținerea PSD care în schimb ar avea acces la ceva resurse.

Modul de împărţire a banilor, fiind favorizaţi în mod clar liberalii, mai ales cei care l-au susţinut pe Florin Cîţu la alegerile interne, a adus acuze grele din partea celorlalte partide, chiar şi a PSD, care totuşi nu a fost uitat la împărţeală, aşa cum au fost localităţile cu primari de la USR.

Ciolacu: „Facem plângere penală”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că prin decizia luată miercuri seară de a scoate 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru a-l aloca primăriilor și Consiliilor județene premierul demis Florin Cîțu „și-a plătit funcția” la Congresul PNL. El anunță că va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor demnitarilor implicați în decizia luată de guvern.

„Iohannis și Cîțu au decis că, dacă nu trăiți într-o comunitate condusă de un liberal, veți suferi de frig, sărăcie și foame! Au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR”, a scris Ciolacu, ieri, pe Facebook.

Barna acuză „nemernicia” premierului

Decizia luată de Guvernul Cîțu de a scoate 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru a-l aloca primăriilor și Consiliilor județene „mai puțin primăriilor conduse de primari USR” este o „nemernicie”, acuză vicepreședintele USR, Dan Barna.

„Confirmă, o dată în plus, că acest om nu avea ce să caute în această poziţie, că pălăria îi era mult prea mare”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Studiu de caz la Sibiu: 95% pentru PNL

Exemplul Sibiului este elocvent pentru direcționarea banilor publici. Aici, 95,95% din banii dați în județ de guvernul Cîțu au fost direcționați către primarii PNL, aşa cum reiese din documentele transmise de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Alba Iulia, zero lei

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa (USR PLUS) este extrem de nemulțumit că orașul său nu a primit niciun leu din miliardul împărțit de premierul Florin Cîțu primarilor PNL și PSD, din fondul de rezervă al Guvernului.

„Este un abuz, o discriminare pe față. O să vedem dacă este legal modul în care s-au împărțit aceste fonduri, după ce criterii. Nu știu dacă am mai văzut așa ceva, la modul acesta. Adică o împărțire a fondurilor exclusiv politică” a declarat Gabriel Pleșa.

Şi Timişoara a fost uitată

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz (USR), precizează, într-o postare pe Facebook, că Timișoara nu a primit niciun leu miliardul alocat de Guvern localităților și spune că „miroase a răzbunare politică”. „Timișoara nu a primit niciun leu. La fel ca celelalte localități din Timiș conduse de primari USRPLUS, Dumbrăvița, Cenad, Foeni. Aceste alocări de fonduri nu sunt «cadouri guvernamentale», ci reprezintă bani pentru nevoile urgente ale localităților noastre, pentru care contribuim în mod generos la bugetul de stat”, precizează Dominic Fritz.

Iohannis spune că totul este corect

Preşedintele Klaus Iohannis susține că acuzaţiile aduse premierului de către USR și PSD privind alocarea de bani din Fondul de Rezervă către administrațiile locale sunt doar „expresia unei frustrări pentru că nu ei sunt acolo la cheia banilor”. El s-a declarat convins că „Guvernul şi premierul Cîţu fac lucrurile exact aşa cum e legal şi corect”.

„Sunt tactici de poziţionare în vederea consultărilor şi formării unui nou Guvern”, a spus Klaus Iohannis.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...