spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNaționalPreședintele l-a desemnat pe Cioloș premier-candidat

Președintele l-a desemnat pe Cioloș premier-candidat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, după consultările de la Palatul Cotroceni că a decis să îl desemneze pe liderul USR Dacian Cioloș ca fiind candidat pentru funcția de prim-ministru. Nominalizarea a venit la finalul consultărilor de la Cotroceni între șeful statului și reprezentanții partidelor parlamentare. USR e singurul partid care a propus un premier, în persoana lui Dacian Cioloș, președintele partidului.

“Am avut consultări cu partidele după moțiunea de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate: pandemia, creșterea prețurilor la energie. E foarte important să beneficiem de sumele mari din PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate. Am reiterat importanța pregătirilor pentru iarnă. Acestea sunt chestiunile importante pentru români. Partidele au venit cu diferite abordări și propuneri. Eu am reținut o propunere pe care o voi pune în practică. Am decis să îl desemnez pentru poziția de candidat de premier pe Dacian Cioloș”, a declarat preşedintele.

Cioloş abia a devenit liderul USR

Dacian Cioloș (52 de ani, din Sălaj) a fost ales președintele USR la începutul lunii octombrie, când l-a învins pe Dan Barna. El a mai fost premier în perioada noiembrie 2015 până în ianuarie 2017, fiind numit în fruntea unui guvern de tehnocrați susține de PSD și PNL după tragedia din clubul Colectiv.

Cioloș, de profesie inginer horticultor, a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010-2014, anterior fiind ministru al Agriculturii.

Liderul USR susţine că acesta a fost singurul partid care a propus un nume de premier când a mers ieri la Cotroceni, chiar în persoana lui Dacian Cioloș. Liderul USR a afirmat ieri după întâlnirea cu Klaus Iohannis că, în opinia preşedintelui, pare că partidele fug de această responsabilitate, iar el “a fost neplăcut surprins” că nu au existat discuţii între partidele parlamentare. Liderul USR a reiterat că propunerea fermă a formaţiunii pentru postul de premier este Dacian Cioloş, iar preşedintele Iohannis a transmis că “va analiza foarte serios”.

Preşedintele USR a declarat că delegaţia USR i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că au fost deschişi la discuţii cu partenerii de coaliţie, el arătând că, din punctul de vedere al USR, protocolul dintre cele trei partide este încă în vigoare, pentru că nu a fost denunţat.

PSD crede că se va ajunge la anticipate

Liderul PSD Marcel Ciolacu, a declarat la finalul consultărilor de la Cotroceni că din punctul de vedere al social-democraților actuala criză politică va duce la alegeri anticipate, pentru că nu există o majoritate parlamentară consistentă necesară formării unui guvern stabil care să scoată România din criza socială, economică și sanitară cu care se confruntă. El nu s-a referit la nicio propunere de premier.

“Fără o majoritate consistentă, România nu poate să depăşească această criză. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori pentru alegerile anticipate. Din punctul de vedere al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate”, a declarat Ciolacu.

UDMR s-a oferit să dea un premier pentru şase luni

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat ieri după consultări că i-a propus preşedintelui “o soluţie de criză” – desemnarea unui prim-ministru din partea UDMR pentru o perioadă de şase luni, timp în care poate fi rezolvată criza politică.

El a spus că a vorbit doar cu Florin Cîțu, neavând discuții cu celelalte partide privind susținerea unui astfel de guvern și că deocamdată nu s-a gândit cum ar putea arăta acest cabinet care să funcționeze pentru şase luni.

Întrebat dacă ar fi vorba despre un guvern tehnocrat sau despre unul politic, Kelemen Hunor a spus: “De la un politician să nu aşteptaţi un guvern tehnocrat în niciun caz”.

AUR a cerut demiterea lui Cîţu

Copreședintele AUR, George Simion, afirmă că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, să îi ceară demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier interimar. “Cât rămâne premier interimar, ţara e în pericol. Omul acela a fost demis de Parlament şi nu pare să fie în toate facultăţile mintale. Domnul preşedinte a făcut un rictus când i-am spus, şi-a declinat orice responsabilitate”, a afirmat George Simion la finalul consultărilor AUR cu președintele Iohannis.

Ce zice premierul

Florin Cîțu a declarat, înainte de declaraţiile preşedintelui, că noul guvern va fi tot al PNL, însă în acest moment nu are o majoritate care să-l susțină, dar va negocia în Parlament pentru asta. „PNL are o decizie în BEX că, dacă USR votează moțiunea de cenzură nu putem merge la guvernare. În acest moment, există o majoritate votată în Parlament, USR-PSD-AUR. Eu nu cred că sunt atât de cinici încât să dea jos un Guvern fără să vină cu soluţii, există o majoritate votată şi testată. În acest moment nu avem majoritate, astăzi nu am avansat un nume de premier. Când vom avea majoritate, vom avansa un nume”, a declarat Florin Cîțu după consultările de la Cotroceni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...