Republica Moldova trimite cadre medicale pentru a ajuta la Lețcani

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI, a anunţat astăzi că Republica Moldova va oferi ajutor României în lupta cu pandemia. Astfel, 20 de cadre medicale vor fi trimise la spitalul modular de la Leţcani, pentru a ajuta personalul de acolo.

„Am primit, prin Ministerul de Externe şi către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, oferta Republicii Moldova de a trimite cadre medicale. (…) S-a decis acceptarea acestei oferte. Vor fi 20 de cadre medicale ce vor fi folosite la Iaşi, la Spitalul Leţcani, pe lângă cadrele militare şi civile care lucrează acolo”, a declarat Raed Arafat într-o conferinţă de presă.

Şeful DSU a precizat că s-au purtat discuţii cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, care vor emite documente temporare de practică medicală. „Este nevoie mare şi chiar sunt bineveniţi ca să sprijine, ca să permită creşterea numărului paturilor la Leţcani. Urmează să ajungă colegii din Moldova, să participe alături de colegii noştri din Iaşi la îngrijirea pacienţilor cu probleme COVID”, a arătat şeful DSU.

La rândul ei, România a ajutat Republica Moldova cu medici și echipamente medicale anul trecut, când țara vecină trecea printr-o situație critică din cauza pandemiei. O echipă formată din 42 de medici și asistenți români a plecat în misiune în mai 2020 în Republica Moldova pentru a sprijini personalul medical din această ţară. Ulterior, România și-a continuat ajutorul și a fost prima țară care a donat Republicii Moldova doze de vaccin, în februarie 2021.

Deja ai votat!