Dosar penal pentru dezinformare legată de Covid

O femeie s-a ales cu un dosar penal după ce a prezentat informaţii false legate de pandemie. Polițiștii din Neamț au anunțat că au întocmit pe numele acesteia un dosar penal pentru răspândirea de informații false, în urma unui articol publicat de Libertatea, care a remarcat că există un film pe Facebook, în care femeia spune că „nu e nimeni” în spitalul modular de la Piatra Neamț. În realitate, potrivit Libertatea toate cele 26 de paturi erau ocupate.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean Neam a anunțat că polițiștii s-au sesizat din oficiu, după ce imaginile au apărut în spațiul public. Potrivit acestuia, autoritățile anchetează „săvârșirea infracțiunii de comunicare sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falisficate, cunoscut caracterul fals al acestora”. În același timp polițiștii „fac verificări, în vederea identificării persoanelor implicate şi luării măsurilor legale ce se impun”, mai spune purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu.

Toate paturile din spital erau ocupate 

Spitalul modular a fost instalat de ONG-ul „Dăruiește Viață” după ce secția ATI a „Județeanului” de la Piatra Neamț a ars în noiembrie 2020, iar 10 oameni au murit. Spitalul are 26 de paturi, este deservit de personalul Spitalului Județean, de la Piatra Neamț, și tratează pacienții COVID.

Duminică, 17 octombrie, Oana Gheorghiu, fondatoarea ONG-ului, a sesizat că pe Facebook a  apărut un live. O femeie se plimbă în jurul spitalului și afirmă că spitalul e gol.  „O să vă arăt spitalul care stă degeaba”, spune femeia care filmează cu telefonul mobil, de la distanţă containerele spitalului situat în proximitatea centrului orașului. Aceasta spune „uite, nu e nimeni” în interiorul clinicii, însă arată doar exteriorul.

Libertatea a cerut imagini din spital, de luni, 18 octombrie, iar în acestea de vede că toate cele 26 de paturi sunt ocupate.

Filmare preluată de zeci de mii de oameni

Deşi filmarea făcută de femeie e din exterior și nu dezvăluie nimic, mii de oameni o preiau pe paginile personale.

Clipul avea, ieri, peste 2.700 de distribuiri, 1.100 reacții și 1.200 de comentarii. Mai mult, acesta fusese distribuit pe un grup numit „Observator Antena 1”, tocmai pentru a da credibilitate știrii. Grupul nu aparține televiziunii. În total, peste 50.000 de români urmăriseră filmulețul.

Imaginile au ajuns şi la Oana Gheorghiu, care s-a declarat revoltată. „Această individă și acest grup răspândesc știri false despre modularul de la Piatra Neamț, care e plin cu pacienți Covid, din prima zi în care a fost deschis. Individa îl filmează de la distanță și spune “uite, nu e nimeni”, ca și cum pacienții din ATI, intubați sau doar conectați la oxigen ar trebui să-i facă cu mâna de la geamuri sau măcar să fie ținuți la geam, să-i vadă ea și “publicul” ei

Vă rog sa raportați contul și grupul Observator Antena 1, pentru răspândire de știri false. Acolo, în timp ce ea difuza minciunile, niște oameni luptau pentru viața lor alături de un personal medical stresat și obosit. Poate și Poliția Piatra Neamț aude, vede, face ceva”, a transmis aceasta printr-o postare pe facebook.
SURSA FOTO: LIBERTATEA
Deja ai votat!