vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTAmenzi pentru angajatorii care nu dau salariile la timp

Amenzi pentru angajatorii care nu dau salariile la timp

Începând de astăzi, angajatorii care nu își plătesc salariații la timp, riscă amenzi uriașe. Este vorba de o modificare recentă a Codului Muncii, prin care se urmărește combaterea fenomenului cunoscut ca „munca la gri“.

Astfel, patronii care vor întârzia cu plata salariilor mai mult de o lună, riscă să fie sancționați cu amenzi de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare salariat.

„Încălcarea de către angajator a obligației prevăzute la art. 166 alin. (1) cu mai mult de o lună, de la data de plată a salariului, stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificarile și completările ulterioare”, potrivit legii.

Totodată, se încearcă diminuarea fenomenului care constă nu doar în disimularea unui contract individual de muncă cu normă întreagă într-un contract de muncă cu timp parțial, ci și în acordarea, în fapt, de către angajator, a unui salariu mai mare decât cel evidențiat în documentele financiar-contabile, adică atunci când un salariat primește mai mulți bani decât scrie în contract. Și în acest caz se vor primi amenzi cu de la 10.000 de lei pentru fiecare angajat până la maximum 100.000 de lei.

„Munca la gri” este acea formă prin care angajatorii evită plata integrală a taxelor și a impozitelor pe salariu și încheie contracte de muncă pe salariu minim, iar restul banilor sunt dați fără să fie impozitați.

Orele suplimentare vor fi compensate în zile libere

De asemenea, Ministerul Muncii a redefinit munca nedeclarată prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilite în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial. Astfel, sancţiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8.000 şi 10.000 de lei, pentru fiecare salariat.

Totodată, a fost extinsă perioada de compensare a muncii suplimentare prin zile libere plătite de la 60 la 90 de zile, pentru a evita blocarea desfăşurării raporturilor de muncă ale agenţilor economici şi a le flexibiliza, potrivit focuspress.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...