Reţea pentru certificate verzi false la Târgu Frumos

Doi tineri din Târgu Frumos care făceau cărăuşie ilegală de persoane Iaşi – Marea Britanie au fost prinşi de poliţişti falsificând şi certificate verzi Covid-19, relatează Ziarul de Iași.

Pentru a nu-şi pierde clientela pe acest traseu, cei doi s-au apucat de făcut falsuri privind fie certificatele de vaccinare, fie buletinele de analize care să ateste lipsa virusului, pentru a le oferi numeroşilor clienţi antivaccinişti.

Falsurile erau făcute cu ajutorul unor programe specializate de calculator, duplicând coduri şi acte medicale originale. De anchetă se ocupă Secţia 4 Poliţie Tătăraşi, cea care are în lucru şi zecile de falsuri depistate la Aeroport n Pe larg, în rândurile de mai jos.

Autorităţile ieşene se confruntă cu un val de falsuri ale buletinelor de analize şi ale adeverinţelor de vaccinare anti-Covid, pe fondul scepticismului privind vaccinarea. Zilele trecute, doi indivizi au fost ridicaţi de către poliţişti după ce s-a dovedit că s-au apucat de un nou „business”, adică falsurile privind buletinele de analize care certificau lipsa virusului pentru clienţii lor, pentru a-i duce în Marea Britanie.

Laptopuri sechestrate

Cei doi tineri transportatori ilegali din Târgu Frumos au fost ridicaţi de către poliţişti după ce au falsificat mai multe buletine ale unor ieşeni, pentru a-i putea transporta spre Anglia. Cei doi făceau cărăuşie, pe direcţia Iaşi – Londra, cu microbuze 6 plus 1, care nu necesită autorizare specială de transport persoane precum microbuzele de 8 persoane sau autobuzele. Contra cost, ca să nu le fie afectată clientela, cei doi „ajutau” şi cu buletine non-Covid călătorii care nu erau vaccinaţi, pentru a-i putea transporta la Londra în condiţii de aparentă legalitate.

De asemenea, cei doi făceau transporturi frecvente, aproape regulate, către această ţară, falsificarea adeverinţelor era făcută pentru a putea trece graniţa şi a intra în Marea Britanie. Cei doi, cu vârsta de 26-27 de ani, se numesc Ştefan Cârcu şi Bogdan Caras. Acesta din urmă a fost reţinut pentru 24 de ore de către poliţiştii Secţiei 4 Tătăraşi, în urma unor percheziţii domiciliare realizate zilele trecute, la domiciliul celor doi din Târgu Frumos. Poliţiştii au mai ridicat telefoane mobile şi mai multe laptopuri, care vor fi percheziţionate informatic. Aceştia falsificau buletinele oficiale emise de instituţiile sanitare prin editare, pe calculator, pe baza unor documente perfect valabile.

Falsuri şi la Aeroport

Alte falsuri, cu zecile, au fost descoperite de către poliţişti în ultimele luni pe aeroport, tot la ieşeni veniţi din Marea Britanie. Chiar dacă aceştia se aflau în Marea Britanie, ei au apelat pentru falsuri tot la românii din ţară. Şi aici ancheta este în curs de desfăşurare.

Deja ai votat!