Șef la Combaterea Spălării Banilor condamnat la închisoare pentru că nu a terminat liceul

Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, relatează ProTV. Sentința nu este definitivă.

El este acuzat că și-a construit cariera și a ocupat funcții importante în stat, cu ajutorul unei diplome de Bacalaureat false. Dacă sentința Judecătoriei Râmnicu Vâlcea va rămâne definitivă, Laurențiu Baranga va trebui să returneze toate salariile și indemnizațiile primite în aproape 20 de ani.

Laurențiu Baranga a fost reținut în urmă cu un an, la doar o lună după ce a fost numit în funcția de șef al Oficiului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. A fost acuzat că a obținut diploma universitară, apoi statutul de conducător de doctorate cu ajutorul unei diplome de Bacalaureat false, pe care ar fi procurat-o în 1999, când avea 32 de ani. În realitate, Baranga nu terminase liceul.

El a fost condamnat de judecătoria Râmnicu Vâlcea pentru înșelăciune, fals și uz de fals și exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. Executarea pedepsei i-a fost suspendată, urmând să fie supravegheat vreme de patru ani. În plus, ar trebui să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității.

Chiar dacă pare incredibil, Baranga, care anterior  a ocupat vreme de 11 ani funcția de șef în cadrul Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete, a avut și statut de profesor la trei universități: una în Târgoviște și două în Capitală, de Educație Fizică și Agronomie.

Dacă sentința Judecătoriei Ramnicu Vâlcea va rămâne definitivă, Laurențiu Baranga va fi obligat să returneze toate sumele de bani câștigate cu titlu de salarii sau indemnizații. În total, puțin peste 265.000 de euro.

 

Deja ai votat!