Azi intră în circulație prima bancnotă pe care este imprimată o femeie

Prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină, respectiv Ecaterina Teodoroiu, cu o valoare de 20 de lei, este pusă în circulație începând de astăzi. Potrivit news.ro, prin această bancnotă se susţine consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.

Tot astăzi, Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic replica pe suport de polimer (plastic) după prima bancnotă de 20 lei emisă de BNR în anul 1881. ”Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, au transmis reprezentanții BNR.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brânduşe, iar în plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României. Tot pe avers mai sunt imprimate valoarea nominală, în cifre şi litere, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere, data punerii în circulaţie şi valoarea nominală în cifre.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

Deja ai votat!