spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalCazul ARACIP. Cum fac politicienii când le dai peste mână

Cazul ARACIP. Cum fac politicienii când le dai peste mână

Guvernul a pregătit pe furiș o hotărâre pentru modificarea funcționării Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Aceasta tinde să politizeze complet activitatea ARACIP, printre multe altele, aducând instituția, care și așa nu prea își face treaba, la stadiul de decor pentru angajat clientela politică, prin schimbarea fundamentală a structurii și modului de funcționare.

Dezbaterea publică online a fost anunțată miercuri 22 decembrie pentru luni dimineața, 27 decembrie, la ora 8. A treia zi de Crăciun, lumea obosită, organizatorii de la Ministerul Educației s-au gândit că nu vor avea probleme.

Însă organizatorii au constatat cu surprindere că peste 90 de reprezentanți ai societății civile participă la dezbatere și doresc să facă propuneri pentru modificarea proiectului de hotărâre de guvern.

Și cei care au participat la ședință au avut surprize. Când au aflat că acel proiect a fost deja trimis în varianta propusă de Ministerul Educației către ministerele avizatoare și către Consiliul Economic și Social, cei din minister organizând doar de formă dezbaterea, pentru a bifa respectarea legii.

Ședința de pe 27 decembrie a fost foarte tensionată și a fost moderată de secretarul general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr.

Răzvan Orășanu, președintele asociației „Ține de noi”, artistul Tudor Chirilă, Ovidiu Voicu, președintele „Centrului de inovare publică” și mulți alții au reproșat pe rând moderatorului că se încalcă legea, că discută degeaba și că ministerul încearcă să pună pumnul în gură oamenilor care vor să își spună părerile legate de actele normative ale guvernului.

Moderatorul Ioana Lazăr s-a enervat, s-a dezvinovățit, dar nu a putut furniza răspunsuri valide propunerile participanților la dezbatere care susțineau că e nevoie de un act legislativ care să facă ARACIP o instituție mai eficientă, nu una mai slabă sau inexistentă.

Dar concluzia finală a Ioanei Lazăr a fost ca și cum dezbaterea nu ar fi avut loc. Luni proiectul de HG urma să fie discutat în comisia de specialitate a Consiliului Economic și Social (CES), iar marți discutat în plen.

Însă intervenția societății civile nu rămâne niciodată fără răspuns, pur și simplu pentru că politicienii dau imediat înapoi când sunt prinși în flagrant. Cum a fost cazul comediei de dezbatere organizată de formă de ministerul învățământului pe 27 decembrie.

Iar rezultatul final a fost că ministerul a cerut marți dimineață, chiar înainte de începerea ședinței CES, amânarea discutării proiectului controversat de hotărâre de guvern legat de ARACIP.

„Având în vedere dezbaterea publică ce a avut loc în data de 27 decembrie 2021, la solicitarea Federației Părinților și Aparținătorilor Legali, cu tema proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), organizată de Ministerul Educației în conformitate cu prevederile art. 7 alin (9) din legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, revenim la adresa Ministerului Educației nr. 2783/2021 cu privire la avizarea de către Consiliul Economic și Social a proiectului sus-menționat, cu rugămintea de a amâna introducerea acestuia pe ordinea de zi a ședinței Plenului Consiliului Economic și Social”, se arată în adresa obținută de Edupedu.ro, trimisă pe mail la ora 9:47, marți, 28 decembrie, cu 13 minute înainte de începerea ședinței CES, programată la ora 10:00.

Proiectul în cauză nu avea nici avizele ministerelor muncii, finanțelor și justiției, dar cum nu a fost retras, ci doar amânat, este posibil să fie pus din nou în discuție pe șest, de Anul Nou sau altă sărbătoare.

Este doar un exemplu care arată însă extrem de limpede că deciziile controversate sau incorecte luate de decidenți și factorul politic se întâmplă doar pe fondul nepăsării oamenilor. Când oamenii reacționează, politicienii dau imediat înapoi, deoarece știu că ce doreau să facă nu servește interesul general, ci doar pe cel personal sau de partid.

Răzvan Orășanu, președintele Asociației „Ține de noi”, care a creat o comunitate numeroasă de oameni interesați de educație, spune că au reușit să oprească parcursul acelui HG pentru că au venit cu argumente legale, ce nu au putut fi ignorate de reprezentații ministerului educației.

„Dar nu cred că vor da înapoi”, declară Orășanu. „Au preluat patru modificări propuse, din care una e dăunătoare din punctul meu de vedere, însă vor continua în același stil. Dar nici noi nu vom da înapoi. Am început o serie de demersuri la toate nivelurile statului, nu doar noi, ci și alte ONG-uri cu expertiză în domeniu și procese câștigate contra Ministerului Educației. Și sperăm că ceva se va întâmpla, până la urmă”.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...