spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăNaționalPeste un milion de facturi greşite vor fi refăcute

Peste un milion de facturi greşite vor fi refăcute

Haosul cu facturile la energie continuă, iar după valul de amenzi către furnizori se anunţă şi recalcularea tuturor facturilor greşite. Toate facturile la energie făcute greșit vor fi refăcute, iar clienții nu vor plăti penalități, a precizat premierul. Este vorba despre peste un milion de facturi greșite.

“Din discuțiile pe care le-am avut, cifra a depășit un milion de facturi greșite. Ați văzut că a fost o serie întreagă de acțiuni în teritoriu, vom continua aceste acțiuni și vreau să asigur toată populația că vom lua toate măsurile astfel încât să nu mai avem astfel de greșeli care să sperăm că nu sunt voit făcute, pentru că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora. În felul acesta, considerăm că ușa Guvernului este cât se poate de deschisă la dispoziția cetățeanului și folosim orice instrument de care dispunem”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, luni seara, după prima ședință a coaliției din acest an.

Măsuri propuse spre aprobare miecruri

Guvernul va adopta în ședința de astăzi un proiect de ordonanță de urgență prin care se va introduce obligativitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalități și interzicerea debranșării de la energie și gaze, a anunțat ieri Virgil Popescu, ministrul Energiei, confirmând spusele premierului. Acesta a afirmat şi el că sunt peste 1 milion de facturi eronate.

“Este un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Muncii prin care se fac modificări la procedura de decontare a facturilor compensate”, a declarat ieri ministrul Virgil Popescu.

Acesta a spus că măsurile se vor aplica pentru absolut toate facturile întocmite eronat. Întrebat câte facturi ar fi emise eronat, acesta a spus că ANPC are datele exacte.

Ce știu de la ANPC este că sunt în jur de 1 milion-1 milion și jumătate de facturi”, a spus acesta.

Cum își vor primi clienţii banii înapoi

Referitor la procedura de restituire, ministrul Economiei a dat ieri mai multe detalii.

“În mod normal când se stornează facturile este clar că s-a dat o sumă în avans și depinde și cât de mare este acea sumă față de factura care va fi recalculată, dar prin cerere la furnizor ar trebui ca în termen de 5 zile să primească banii înapoi dacă suma este mai mare de 100 de lei, așa cum ne-a spus ANRE în procedură, și dacă este sub 100 de lei se reduce din factură. Dar dacă sunt aproximative sumele, vine următoarea factură și se reglează”, a spus ministrul.

Cu cât ar urma să scadă costurile în urma noilor măsuri

“Lucrurile sunt foarte simple, în urma procedurii decise în Coaliție. Practic, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kilowat, dacă va consuma mai mult de 500 de kw, că s-a mărit plaja de consum de la 300 kw la 500 de kw, și cei care consumă până în 500 de kilowați vor plăti fix 68 de bani pe kilowatt.

La gaze naturale vorbim de 31 de bani la gaze naturale dacă consumă peste 1.500 în cele cinci luni de zile, deci vorbim și de o creștere a consumului inclusiv la gaze naturale de la 1.000 de metri cubi la 1.500 de metri cubi, și ajunge la cei care consumă în această plajă la 22 de bani pe kilowat. Deci vorbim de reduceri simțitoare”, a declarat Virgil Popescu.

Măsurile au putea fi aplicate înainte de 1 februarie

Ministrul Energiei a mai spus că noile modificări privind compensarea și plafonarea prețurilor vor fi adoptate prin Ordonanță de urgență săptămâna viitoare și că se discută acum cu Ministerul Justiției dacă măsurile pot fi aplicate și înaintea datei de 1 februarie.

“Măsurile intră în vigoare de la 1 februarie. Discutăm împreună cu Ministerul Justiției dacă se pot face și recalculări din spate. Noi am considerat că atunci când dăm ordonanța, în cursul lunii ianuarie practice, și vorbim de faptul că ordonanța va fi aprobată săptămâna viitoare, faptul că până la 30 iunie se fac regularizări la tot consumul în această perioadă, putem discuta inclusiv de luna ianuarie, poate de ce nu, dacă Ministerul de Justiție ne permite să discutăm și de noiembrie și decembrie”, a declarat ministrul.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
17.7 °
15 °
69 %
1.8kmh
92 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...