luni, iulie 4, 2022
AcasăNaționalAjutor de la stat pentru cei care găzduiesc refugiați ucraineni

Ajutor de la stat pentru cei care găzduiesc refugiați ucraineni

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a stabilit vineri că persoanele care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei pe zi pentru fiecare persoana găzduită.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat astăzi un proiect de Hotărâre de Guvern care stabileşte cum se va face decontarea acestor cheltuieli, potrivit libertatea.ro. Astfel, cei care găzduiesc refugiaţi trebuie să depună la primărie, în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, o cerere în care precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp din luna anterioară pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrana.

Controale pentru verificarea informațiilor

Cererea va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere, de o copie a actului de identitate al celui care solicită decontul, dar și de documente care atestă dreptul acestuia de folosință asupra locuinței în care găzduieşte refugiaţii din Ucraina. Primăriile, prin serviciile sociale sau/şi poliţia locală, pot face verificări, pentru a vedea dacă informaţiile sunt sau nu reale. Datele sunt apoi centralizate şi trimise, în termen de 3 zile lucrătoare, inspectoratului județean pentru situații de urgență care virează banii în conturile primăriilor, în următoarele 10 zile lucrătoare.

De aici, banii ar urma să ajungă la cei care au cerut decontarea cheltuielilor în termen de 3 zile lucrătoare. Cel mai probabil, primele deconturi se vor face începând de luna viitoare, deoarece proiectul de HG se află în procedură de avizare până pe 25 martie 2022, potrivit sursei citate.

Bani și pentru alte spații de cazare

Potrivit ordonanței pentru refugiaţii din Ucraina cazaţi în căminele şcolilor şi universităţilor de stat și private, statul român decontează 50 lei/persoană/zi pentru cazare și 20 lei/persoană/zi pentru masă, pe o perioadă de până la 90 de zile.

De asemenea, instituțiile sau autoritățile publice, precum şi operatorii economici publici sau privați care găzduiesc refugiați pot deconta 50 de lei/zi/persoană, reprezentând cheltuieli cu utilitățile și cele necesare întreținerii spațiului, potrivit sursei citate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
25.4 ° C
25.6 °
24 °
60 %
1.2kmh
94 %
Dum
25 °
lun
34 °
mar
36 °
mie
27 °
joi
27 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9464

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De când cu scumpirile astea la carburanți, altfel se merge la supermarket.

EDITORIAL

Pentru a înțelege de ce nu e apă în județ, e nevoie de o foarte succintă recapitulare. Regia de apă, subordonată CJ, e căpușată...

EPIGRAMA ZILEI

Din cauza unui singur ins Cu aberantul lui război, Rusofobia s-a extins Mai abitir ca Sars Cov 2! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...