sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăNaționalAutorizațiile de construcție vor putea fi prelungite

Autorizațiile de construcție vor putea fi prelungite

Printr-o propunere legislativă, parlamentarii au stabilit că prelungirea valabilității autorizației de construire va fi posibilă pe o perioadă de până la 24 de luni, nu de 12, așa cum se întâmplă în prezent. În plus, și termenul în care se va putea cere prelungirea valabilității autorizației se va extinde de la 15 zile lucrătoare, cât e acum, la 45, potrivit avocatnet.ro.

„Prelungirea valabilității autorizației se acordă gratuit, o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 24 de luni”, apare,  într-unul dintre amendamentele introduse la Camera Deputaților.

Astfel, potrivit legii, investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației “în cazul în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit”.

Termenul în care poate fi cerută prelungirea valabilității, majorat 

De asemenea, termenul de cel puțin 15 zile în care poate fi cerută acum prelungirea valabilității autorizației se va mări la 45 de zile.

Acest lucru e necesar, conform inițiatorilor, pentru a permite autorităților publice locale să parcurgă toate procedurile legale, având în vedere cantitatea mare de autorizații ce vor veni la prelungire ca urmare a aprobării extinderii termenului de prelungire a valabilității autorizației de construire.

Pe de altă parte, autorizațiile care, la data intrării în vigoare a măsurilor, au mai puțin de 30 de zile până la data expirării termenului de valabilitate, se vor prelungi de drept cu 90 de zile.

Introducerea acestor măsuri este motivată de blocajele apărute la nivel economic în ultima perioadă, respectiv criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor acestora, deficitul de forță de muncă în construcții, perioadele de lockdown sau restricțiile generate de starea de urgență sau de alertă, îmbolnăvirea lucrătorilor, efecte care au produs sincope în procesele de construire și care au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate inițial, potrivit sursei citate.

Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul oficial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.4 ° C
16.7 °
13.9 °
50 %
1.8kmh
100 %
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
14 °
mar
10 °
mie
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine că mai avem şi patrioţi pe două roţi. Care mai sunt şi ecologişti pe deasupra.

EDITORIAL

Așa cum era de așteptat, anul 2024 e din ce în ce mai interesant, mai ales pentru trăitorii din spațiul mioritic. E interesant și...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală… Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...