sâmbătă, iulie 2, 2022
AcasăNaționalCondamnații penal definitiv nu vor mai putea candida la prezidenţiale

Condamnații penal definitiv nu vor mai putea candida la prezidenţiale

Persoanele condamnate la închisoare nu vor mai putea candida la funcția de președinte al țării, au decis deputații, miercuri. Cu 223 de voturi pentru, 1 contra și 6 abțineri, legea a mers mai departe spre promulgare la președintele țării.

Potrivit europafm, legea care le interzice condamnaților la închisoare cu executare să candideze la funcția de președinte a fost adoptată după ce a primit raport de admitere, cu o largă majoritate, din partea comisiei juridice a Camerei deputaților.

Potrivit noii legi, nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea.

Inițiativa a fost depusă în Parlament de senatoarea PNL Alina Gorghiu în 2017 și îl viza pe președintele PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea.

Senatul, dominat de PSD-ul condus de Dragnea, a respins proiectul în același an, 2017, dar acum documentul a fost repus în discuție de Camera Deputaților, care este forul decizional.

O inițiativă similară, care interzice candidatura la alegerile parlamentare a persoanelor candamnate la închisoare cu executare, așteaptă și ea votul final din partea Camerei.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
25.6 ° C
25.6 °
22.8 °
53 %
2kmh
40 %
sâm
34 °
Dum
33 °
lun
34 °
mar
37 °
mie
21 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9464

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă dragoste nu e, nimic nu e. Mai ales la partid.  

EDITORIAL

An de an, după examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, se creează mai mult sau mai puțin artificial un soi de isterie care se...

EPIGRAMA ZILEI

Din cauza unui singur ins Cu aberantul lui război, Rusofobia s-a extins Mai abitir ca Sars Cov 2! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...