vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalJurământ depus de noii membri ai Curţii Constituţionale 

Jurământ depus de noii membri ai Curţii Constituţionale 

Noii membri ai Curţii Constituţionale a României au depus sâmbătă jurământul de învestitură, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Noii judecători CCR sunt Iulia Scântei (numită de Senat), Bogdan Licu (numit de Camera Deputaţilor) şi Mihaela Ciochină (numită de preşedintele României).

Preşedintele Klaus Iohannis le-a urat succes noilor judecători, afirmând că este convins că vor veghea la respectarea Legii fundamentale și vor aduce echilibru în societate.

”Vă doresc noilor judecători constituţionali mult succes. Vă felicit şi vă doresc să faceţi aşa cum aţi jurat. Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la un bun sfârşit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituţionali care îşi continuă mandatul şi tuturor împreună vă doresc să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societatea din România”, a declarat el, la finalul ceremoniei.

La ceremonie au participat şi premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Noii judecători sunt numiţi pe un mandat de 9 ani, care începe pe data de 11 iunie.

Bogdan Licu a fost ales de Camera Deputaților, la propunerea PSD, în locul lui Valer Dorneanu. Senatul a votat-o pe senatoarea PNL Laura Iuliana Scântei ca judecător al CCR. USR a contestat la CCR cele două numiri, însă sesizările au fost respinse. Mihaela Ciochină a fost propusă de președinție.

Conform Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CCR are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Articolul 7 mai precizează că mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Alegerea președintelui CCR

Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de preşedintele României poate propune o singură candidatură.

Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi.

Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, și judecătorii Mona Pivniceru și Daniel Morar și-au încheiat vineri mandatele de 9 ani la CCR.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...