joi, martie 28, 2024
AcasăNaționalBâlbe la Ministerul Sănătății. 25 de spitale noi apar şi dispar din...

Bâlbe la Ministerul Sănătății. 25 de spitale noi apar şi dispar din declaraţii

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a declarat, luni, într-o conferință de presă, că nu se vor construi 25 de spitale cu fonduri din PNRR, ci banii vor fi folosiți pentru îmbunătățiri și consolidări la 25 de unități sanitare deja existente. Declarația Adrianei Pistol contrazice comunicatul Ministerului Sănătății, care a anunțat vinerea trecută, că „până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente”.

„Problema e că nu vor construi 25 de spitale. În PNRR, aceste 25 de spitale sunt finanțate pentru diverse îmbunătățiri, reconstrucții, reamenajări, fie în totalitate, fie în anumite secții. Deci nu se vor construi 25 de spitale”, a spus Adriana Pistol.

Întrebată dacă din cele 25 de spitale vor fi si unele construite de la zero, aceasta a răspuns: „Niciunul. 25 de spitale sunt selectate dintr-o listă de 49 pe baza acelor criterii care au fost elaborate pentru a primi bani să-și îmbunătățească stadiul în care ei lucrează acum. Spitale noi nu sunt decât acele spitale regionale. Nu au legătură acelea cu cele 25”.

Jurnaliștii i-au atras atenția Adrianei Pistol că, în comunicatul Ministerului Sănătății de vineri, era precizat că este vorba despre „cel puțin 25 de spitale noi” care vor fi construite până în 2026. Secretarul de stat a replicat: „Eu vă spun care este realitatea. Dacă așa scrie, eu vă rog frumos, colegii de la presă, să verificați și să corectați.”

Declaraţii contrazise din nou printr-un comunicat

Ulterior secretarul de stat a revenit cu explicații prin intermediul unui comunicat remis presei. După o discuție cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul de stat afirmă că lista obiectivelor de investiții din PNRR aprobată de Comisia Europeană cuprinde și spitale noi.

Pentru corecta informare a opiniei publice, în urma consultării cu Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Secretarul de Stat, doamna Adriana Pistol face următoarele precizări:

Lista de 49 de obiective de investiții înscrise de către Ministerul Sănătății în mandatul precedentului Guvern și aprobată de Comisia Europeană cuprinde 3 categorii:

  1. Spitale nou înființate (construcții noi). Exemple: Institutul Regional de Oncologie Timișoara, Spitalul Regional de Urgență Brașov;
  2. Spitale deja existente (construcții noi care preiau integral activitățile medicale ale unor spitale). Exemple: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu;
  3. Reabilitări, extinderi sau înființări de secții/pavilioane care fac parte din spitale deja existente. Exemple: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființarea compartimentului de cardiologie intervențională, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București – construirea unui centru de psihiatrie pediatrică.

Din această listă de 49 de obiective de investiții, în urma aplicării criteriilor de prioritizare aprobate prin Hotărâre de Guvern, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții. Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții”, se arată în comunicatul de presă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...