luni, august 15, 2022
AcasăNaționalPensie bună şi promovare pentru judecătorii care au decis în favoarea lui...

Pensie bună şi promovare pentru judecătorii care au decis în favoarea lui Ciucă

Vești bune pentru judecătorii care au admis cererile premierului Ciucă în dosarele de plagiat: Marius Iosif va avea o pensie de 21.885 lei/lună, iar Ionela Tudor este pe punctul de a promova la o instanță superioară.

Astfel, în august, prima lună în care va fi pensionar, judecătorul Marius Iosif va încasa o pensie de serviciu de 21.885 lei. Surse G4Media.ro au declarat că informația se află în dosarul de pensionare pe care Iosif l-a depus, luna trecută, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Aceeași instituție este pe punctul de a aproba promovarea judecătoarei Ionela Tudor la Curtea de Apel București, unde aceasta activa, până acum, prin detașare de la Tribunalul București. Iosif și Tudor sunt judecătorii care au pronunțat decizii controversate în dosarele în care premierul Nicolae Ciucă a cerut suspendarea efectelor, respectiv anularea sesizărilor de plagiat pentru teza sa de doctorat susținutîn 2003, la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”.

Judecătorul va ieşi la pensie pe 1 august

Conform unui document eliberat în luna februarie 2022, de Casa de Pensii Brașov, locul de domiciliu al lui Iosif, acesta are dreptul la o pensie de 21.885 lei lunar pentru o vechime de 25 de ani în magistratură. El a depus dosar de pensionare la CSM pe 23 iunie, la o zi după ce, în calitate de magistrat la Curtea de Apel București, a anulat sesizările de plagiat depuse în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Pe 24 iunie, CSM i-a aprobat solicitarea, judecătorul urmând să iasă la pensie pe 1 august.

Tot în această perioadă, Ionela Tudor, celălalt magistrat care s-a pronunțat anterior, tot prin admitere, și tot la Curtea de Apel București, la solicitarea lui Ciucă de suspendare a efectelor sesizărilor, este pe cale să obțină un post „plin” la această instanță. Până acum, Tudor activa la Curte prin detașare temporară de la Tribunalul București. O procedură de promovare desfășurată în prezent de CSM și Institutul Național al Magistraturii a conchis că Ionela Tudor îndeplinește condițiile preliminare pentru a ajunge la Curtea de Apel. Procedura continuă până în luna octombrie.

Modul de redactare al celor două sentințe și cel de repartizare al unuia dintre dosare se află în verificări la Inspecția Judiciară după sesizarea mai multor ONG-uri. Acestea au preluat dezvăluirile G4Media.ro de luna trecută care ridicau semne de întrebare legat de motivarea deciziei de către Tudor.

Motivare întârziată suspect

Printre altele, aceasta a invocat faptul că România are nevoie de stabilitate și că scandalul plagiatului ar putea deveni o armă în mâna adversarilor politici ai lui Ciucă. În plus, perioada de redactare a motivării a fost foarte lungă, împiedicând Ministerul Educației și instituția subordonată acestuia unde s-au depus sesizările să depună recurs.

Tudor a făcut publică motivarea după patru luni de la pronunțare, de-abia după ce completul condus de Marius Iosif a anulat sesizările în alt proces, pe fond. La rândul său, în motivarea deciziei sale, acesta a catalogat analiza Emiliei Șercan care a declanșat scandalul din jurul tezei lui Ciucă drept „o simplă apreciere generală, în abstract, parţială, ieşită din context, trunchiată, pe baza unor texte alese de jurnalist”.

Dosar repartizat preferenţial

G4Media.ro a descoperit legături între Iosif și PNL, formațiunea condusă în prezent de Ciucă – în 2007-2008, liberalii l-au numit în mai multe funcții guvernamentale ceea ce, teoretic, ar fi presupus abținerea din judecata dosarului. De asemenea, G4Media.ro a prezentat indicii puternice în sprijinul teoriei că dosarul intentat de premier a ajuns pe masa sa prin manipularea repartizării aleatorii. Inițial, Curtea de Apel București a susținut că a fost vorba de „o eroare de natură tehnică” pentru ca, ulterior, să anunțe derularea unei anchete interne pe acest subiect.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următorMATRIŢA ZILEI – 20.07.2022/15.6.11.2.
Botoșani
ploaie ușoară
20.3 ° C
20.6 °
17.8 °
86 %
1.9kmh
99 %
lun
30 °
mar
25 °
mie
31 °
joi
32 °
vin
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Acum că a primit gara număr nou de inventar, dacă suntem cuminți, poate bagă și trenuri.

EDITORIAL

Dosarul penal trimis în instanță de către procurorii militari care îl are în prim plan pe fostul președinte al României și tătuc al PSD-ului,...

EPIGRAMA ZILEI

De va veni la tine rusul Purtând povestea mea amară E semn că NATO și Apusul Te-au părăsit a "n"-a oară... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...