marți, martie 19, 2024
AcasăNaționalDescinderi cu mascații în localurile din Costinești. ANPC a găsit tone de...

Descinderi cu mascații în localurile din Costinești. ANPC a găsit tone de carne expirată

Descinderi ale mascaților la mai multe localuri din stațiunea Costinești. Aceștia au fost solicitați de inspectorii ANPC, care au fost împiedicați, aseară, să facă verificări. Ușile le-au fost închise în față de angajații localurilor. Când au reușit, în sfârșit, să intre, aceștia au găsit numeroase nereguli, cantități mari de carne expirată și alte alimente ieșite din termen de 2-3 ani, a precizat președintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o intervenție la Digi24.

Sâmbătă au fost controale de amploare ale inspectorilor ANPC în mai multe locații din Costineşti, însă aceștia au fost fost nevoiţi să apeleze la ajutorul mascaţilor pentru a reuşi să pătrundă în interiorul unităţilor vizate, după ce uşile au fost încuiate de angajaţi.

Șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat la Digi24 că acțiunea a vizat un singur operator economic ce are mai multe puncte de lucru în Costinești.

„A fost o acțiune de control începută ieri, la 3:00 după-amiaza, și s-a încheiat duminică, la 7 dimineața. Din punctul de vedere al rezultatului cercetărilor, acțiune este un real succes. În schimb, din punctul de vedere al siguranței consumatorilor, un adevărat dezastru. Tone de carne expirată, kilograme întregi de materii prime, mult înafara datei limită de consum, toate, un real pericol pentru sănătatea și viața consumatorilor”, a afirmat președintele ANPC.

Produse expirate de ani de zile

„A fost vizată activitatea unui singur operator economic cu multe puncte de lucru deschise în Costineşti. Au fost găsite mai multe depozite, inclusiv subterane, iar ceea ce se găsea acolo depășește cu mult orice imaginație. Au fost găsite tone carne expirată, achiziționată atunci când aceasta se afla în imediata apropiere a termenului de durabilitate minimală, probabil achiziționată la preț mult mai mic decât cel obișnuit, depozitată apoi în spațiile de frig pentru a fi comercializată. Cantităti enorme de carne de mici erau comercializate în continuare, în afara termenului, iar condimentele aveau 3-4 ani vechime. Sute de borcane de murături expirate din 2020, sute de plicuri, sute de sticluțe expirate din 2019”, a mai spus Horia Constantinescu.

„Cei 5 ani petrecuți de mine în cadrul ANPC au părut nuli aseară, pentru că nu ne-am confruntat niciodată cu o situație de acest gen”, a mai spus Constantinescu, la Digi24.

43 de persoane, conduse la audieri în urma perchezițiilor de la Costinești

Potrivit unui comunicat de presă, sâmbătă, 6 august, poliţişti din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, cu sprijinul reprezentanților Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor Constanța au au pus în aplicare sâmbătă un mandat de percheziție, în cadrul unui dosar penal care vizează comiterea mai multor infracțiuni la Codul Muncii (Legea 53/2003), precum și săvârșirea infracțiunii de comercializare de produse alimentare alterate.

La acțiune au participat poliţişti din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, cu sprijinul reprezentanților Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor Constanța.

„În urma descinderii, care a avut loc la o societate comercială din stațiunea Costinești, au fost identificate 6 camere de congelare, în interiorul acestora fiind descoperite peste 6 tone de alimente (pește și carne), de diverse categorii și sortimente, al căror termen de valabilitate era expirat, pentru unele produse încă din anul 2020. Cantitatea de carne a fost indisponibilizată, în vederea distrugerii”, se arată în comunicatul transmis oamenii legii.

Totodată, au fost identificate mai multe înscrisuri utile cauzei, acestea fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor.

După control, au fost depistate și conduse la sediu, pentru audieri, 43 de persoane.

La activități au participat luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța. Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...