vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalStatul dă peste două miliarde de lei pentru majorările salariale ale bugetarilor

Statul dă peste două miliarde de lei pentru majorările salariale ale bugetarilor

♦ Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat ieri că statul va trebui să scoată din buzunar puţin peste 2 miliarde de lei pentru salariile bugetarilor.

Impactul Ordonanţei de majorare a salariilor în sectorul bugetar este de puţin peste 2 miliarde de lei până la sfârşitul acestui an, a anunţat, luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, citat de Agerpres. „Impactul este de puţin peste 2 miliarde de lei, dar impactul la leuţ îl putem afla după prima lună de plată pentru că mai sunt posturi vacante neocupate”, a precizat ministrul la Digi 24. Ministerul Muncii a promovat o ordonanță de urgență care prevede creşterea salariilor bugetarilor de la 1 septembrie.

Creşterea salariilor vine în condițiile în care guvernul şi-a asumat un deficit bugetar de 5,8% din PIB la finalul acestui an, cel mai mare din UE. România îşi finanțează deficitul prin împrumuturi cu cele mai mari dobânzi din regiune. O analiză Economedia arată că România se împrumută la costuri de aproape 8% pe termen lung, statul luând luni cel mai scump împrumut în lei pe 10 ani cel puțin din 2005 până în prezent.

În ceea ce priveşte diferenţa între salariile medii din sectorul de stat şi cel privat, Marius Budăi a acuzat faptul că mediul privat ar practica plata ”la negru”.

„În România încă se practică, din păcate, şi lucrătorii se complac în această situaţie, plata cu 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână. Dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta va fi diferenţa”, a precizat sursa citată.

Calificări „mai înalte” la stat

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, la Digi24 că o analiză privind diferențele salariale între mediul privat și cel de la stat ar trebui să aibă în vedere calificările – „mai înalte” în sectorul bugetar – și declararea corectă a veniturilor.”Trebuie o discuție onestă. Sunt două chestiuni, muncitori necalificați la stat sunt foarte puțini. Calificările sunt înalte, altele sunt salariile. Apoi, dacă vorbim și de o raportare mincinoasă – în România încă sunt angajați care se complac în situații cu plata cu 2 lei pe hârtie și cu 5 lei în mână. O să vedem că dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta ar fi diferența”, a declarat ministrul Muncii.
O analiză a Consiliului Fiscal arată că veniturile medii brute ale bugetarilor au fost cu aproape 30% mai mari în 2021, o creștere mai mare decât în cazul angajaților din mediul privat.

România fruntaşă la salariile funcţionarilor publici

România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor UE care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salarizarea din sistemul public.  Potrivit Digi24, salariul mediu brut din sistemul public a fost în creștere în ultimii ani. Ultimele date publicate de Consiliul Fiscal arată că în 2021 acestea ajungeau la o medie de peste 7.000 de lei, cu mai bine de 1.500 de lei peste cele din mediul privat. Doar în primele 6 luni ale anului, 58 de miliarde de lei, adică 4,2 procente din PIB au mers spre plata bugetarilor.

Chiar dacă procentajul este în scădere de anul trecut, România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salariile angajaților de la stat.  Țara noastră de află în această poziție din 2018.

Bugetarii care câștigă cel mai bine în România, din punctul de vedere al salariului mediu brut, sunt cei care lucrează în administrația publică și apărare. Aici intră în primul rând salariații din zona guvernamentală – ministere sau agenții. Ei sunt urmați de cei din sectorul public și abia pe locul al treilea sunt cei care lucrează în sistemul sanitar. Salariile din sănătate și asistență socială au crescut semnificativ abia în 2020-2021, odată cu evoluția pandemiei.

România are în jur de 1,2 milioane de persoane angajate la stat. Numărul bugetarilor a crescut în ultimii ani în domenii-cheie precum cel al justiției, turismului sau muncii. O altă creștere a avut loc și în sistemul sanitar, inclusiv în Ministerul Sănătății.

Proiect privind salarizarea, modificat

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a publicat în 17 august, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, aplicarea acestor prevederi se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.

Prima variantă a proiectului, publicată în transparenţă în 6 august, prevedea că personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică beneficiază, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022. Totodată, varianta iniţială a proiectului de act normativ acorda o majorare a salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Ministerului Culturii şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, personalul din cadrul instituţiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum şi al serviciilor publice deconcentrate ale acestor ministere, şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică.

Proiectul mai propunea ca personalul prevăzut la art.5 alin.(1) din O.U.G. nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare, să beneficieze de majorarea salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare cu până la 50%.

Proiectul de act normativ ar putea fi adoptat de Guvern în această săptămână, potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...