vineri, februarie 3, 2023
AcasăNaționalPrimarii cer salarii mai mari și pensii speciale

Primarii cer salarii mai mari și pensii speciale

Primarii de comune și municipii au participat, luni, la o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria. Reprezentanții Asociației Comunelor din România și cei ai Asociației Municipiilor i-au prezentat premierului problemele cu care se confruntă administrațiile locale și i-au cerut bani pentru salarii și facturi, și pensii speciale.

La discuțiile cu premierul, primarii de comune au mers cu un document prin care i-au arătat lui Nicolae Ciucă „inechitățile” din primăriile comunelor din România. Potrivt Digi24, edilii spun că un muncitor necalificat în construcții ia un salariu aproape de cel al unui viceprimar.

„Le-am zis că noi vom ridica steagul la alegeri”

De asemenea, primarii și-au cerut pensiile speciale, amânate în fiecare an de guvern. Aceste pensii nu au intrat niciodată în plată, chiar dacă ele au fost introduse prin Codul Administrativ în 2019. „Impactul bugetar nu este așa cum s-a spus de 600 de milioane, pentru că această indemnizație va fi primită de cel care nu mai e în funcția de primar, ori mulți au murit, mulți sunt foarte tineri. Ar fi o chestiune morală de recunoaștere a acestei funcții, iar domnul prim-ministru a recunoscut că e o decizie politică și a spus că va ridica această problemă în prima ședință a coaliției. UDMR a declarat pe față că susține aceste revendicări ale noastre. (…)

Mai avem pe unul, pe domnul Ciolacu. A zis că nu pică bine, nu dă bine la public, la dvs. (n.red. presă). Și am zis că dvs. o să țipați o lună și o să tăceți pe urmă. Avem primari care nu se pot interna într-un centru de bătrâni că nu au cu ce să cotizeze din pensia de 2.000 de lei. Cred că guvernul are această datorie pentru că le-am zis că noi vom ridica steagul la alegeri și dacă tu nu mă vezi acum, s-ar putea nici eu să nu te văd data viitoare”, a declarat Dorinel Soare, primarul comunei Niculești.

Amânare cerută pentru aplicarea grilelor de impozitare 

Printre problemele ridicate de primari a fost și modificarea Codului Fiscal prin care au fost modificate grilele de impozitare. Edilii au cerut o amânare de la guvern pentru măsura care ar trebui să intre în vigoare de la începutul anului viitor. „În cadrul discuţiilor au fost abordate, de asemenea, teme legate de accelerarea descentralizării, implementarea Codului Fiscal, reglementarea modului de calcul al impozitului pe clădiri, nivelul indemnizaţiilor şi cel de salarizare la nivelul autorităţilor publice locale”, se arată în comunicatul Guvernului.

La întâlnire au participat, împreună cu premierul, ministrul Attila-Zoltán Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Mircea Abrudean, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Daniela Pescaru şi Mihai Diaconu, secretari de stat în Ministerul Finanţelor, Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adeline Dan, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
-2 ° C
0.6 °
-2.2 °
77 %
1.3kmh
77 %
vin
-1 °
sâm
2 °
Dum
-3 °
lun
-2 °
mar
-3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Muzeul Județean prin interior, dar încă sunt speranțe că nu o ia pe urma teatrului.

EDITORIAL

Probabil în tinerețea lui, domnul Statu a fost un exemplu de bunătate, deșteptăciune și echilibru, din moment ce astăzi multă lume se încăpățânează să-l...

GÂNDUL ZILEI

De ce plâng chitarele Știu doar felinarele Că ele aduc necazul Când ard de pomană gazul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...