spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalIohannis l-a decorat cu Ordinul „Steaua României” pe detractorul limbii române de...

Iohannis l-a decorat cu Ordinul „Steaua României” pe detractorul limbii române de la Chișinău

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe fostul președinte al Curții de Conturi și fost șef al Partidului Democrat, Marian Lupu, cu Ordinul „Steaua României”. Gestul vine în contextul în care Marian Lupu a negat existența limbii române în Republica Moldova și a spus că protestele de 7 aprilie, care au răsturnat regimul comunist al lui Vladimir Voronin de la Chișinău, ar fi fost o lovitură de stat.

Potrivit G4Media, Marian Lupu a fost unul dintre liderii Partidului Democrat (PD) pe timpul conducerii de facto a oligarhului Vlad Plahotniuc. Acesta a declarat, în urmă cu circa 10 ani, că Articolul 13 din Constituția Republicii Moldova, privind limba de stat, nu va fi modificat și rămâne cu sintagma de „limba moldovenească”. Acest lucru a fost speculat politic și electoral de către toți politicienii de la Chișinău până la actuala conducere care vorbește deschis numai de existența „limbii române”, însă nu are majoritatea constituțională de două treimi (din 101 parlamentari – n.red.).

„Ştiinţific nu mai este limba română”

Lupu declara, în 2012, că s-a răzgândit ideologic și că nu mai crede în existența limbii române în Republica Moldova. M-am răzgândit. Ştiinţific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească […] S-a zis cu ştiinţificul, deoarece ştiinţifice sunt tezele susţinute de oamenii de ştiinţă, iar eu astăzi vă zic: voi promovaţi ideile ştiinţifice, însă vă atrag atenţia că ştiinţele sociale sunt cu o puternică influenţă subiectivă. Iar dacă sunt subiective înseamnă că sunt promovate în interese politice”,precizat Lupu.

Marian Lupu pretexta atunci voalat că „răzgândirea sa” vine din dorința și linia PD-ului de „auto-determinare” a cetățenilor Republicii Moldova, aceasta fiind de fapt linia politică a PD care promova „moldovenismul”, în esență o politică anti-românească și filorusă de negare a istoriei comune și lingvistice a României și Republicii Moldova.

De altfel, în decembrie 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a statuat că Declarația de Independență din 1991, în care este consemnată „limba română” este un document care prevalează Constituției Republicii Moldova, al cărui Articol 13 a fost modificat politic de guvernarea agrariană filorusă cu „limba moldoveanească”.

De aproape nouă ani de zile, niciun politician de la Chișinău nu a aplicat prevederea Curții Constituționale și astfel în Constituția de la Chișinău există în continuare sintagma de „limbă moldovenească”.

Protestele anti-comuniste de la 7 aprilie, o lovitură de stat

Anterior, Marian Lupu, făcuse o serie de alte declarații controversate și anume că protestele anticomuniste din 7 aprilie, care au dus la răsturnarea guvernului Voronin, au fost de fapt o lovitură de stat planificată. Forțele de ordine au intervenit brutal atunci la ordinului Vladimir Voronin, iar câțiva tineri și-au pierdut viața, sute au fost răniți și alte câteva mii au fost maltratați în sediile de poliție sau pe stradă.

Deputatul democrat de atunci Marian Lupu a fost audiat pe 23 martie 2010 timp de aproape trei ore la Procuratura Generală despre protestele de 7 aprilie și a susținut fără probe că aceste evenimente ar fi fost organizate ca o lovitură de stat. Presa de la Chișinău l-a întrebat atunci cine ar fi organizat o astfel de tentativa de lovitură de stat.

„Asta și este întrebarea, dragii mei. E sarcina Procuraturii și a Comisiei parlamentare speciale pentru a elucida acele lucruri care nu au fost vizibile în acea zi, or, repet convins că asemenea lucruri care nu au fost vizibile – au fost prezente. Există anchetă, pentru care venim aici ca să depunem marturiile de rigoare, ca să ajungem la cuvântul adevărului. Ce a fost? Cine a arborat?”, a răspuns atunci Lupu.

Cine este Marian Lupu: traseismul politic

Lupu a fost ales deputat pentru prima oară pe 17 martie 2005 şi a ocupat funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind membru al fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (2005–2009) şi Partidului Democrat din Moldova (2009-2016).

În 2005 este ales pe listele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, fără a fi membru de partid. Intră în rândurile PCRM în 2007, iar în 2008 este ales membru al Comitetului Central. Părăseşte PCRM în iunie 2009, iar în iulie 2009 este ales în funcţia de preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, funcţie ocupată până în decembrie 2016. A deţinut funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova (2005–2009, 2010–2013) şi preşedinte interimar al Republicii Moldova (2010–2012).

De asemenea, în perioada 2012–2017 a exercitat funcţia de vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste. În prezent, Marian Lupu este președintele Curții de Conturi, o sinecură pe care a primit-o din partea regimului oligarhului Plahotniuc, după tragerea sa pe linie moartă din partid.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...