spot_img
duminică, decembrie 10, 2023
AcasăNaționalGuvernanţii vor examinatori privaţi la permisul auto

Guvernanţii vor examinatori privaţi la permisul auto

Un proiect de lege pentru reorganizarea procedurii de obținere a permisului de conducere a fost depus miercuri în Parlament de către UDMR. Principala modificare vizează posibilitatea ca, pe lângă polițiști, să poată fi examinator la proba de traseu orice persoană care are permis de conducere de cel puțin 3 ani și care obține o autorizație de examinator auto. O altă modificare ar fi posibilitatea instructorului auto de a fi în mașină în momentul în care candidatul său dă examenul.

Proiectul de lege definește, în principal, profesia de examinator autorizat.

Principalale prevederi arată astfel:
  • Pentru a obține o autorizație de examinator, persoana respectivă trebuie să dețină permis de conducere pentru categoria B de cel puțin trei ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii trei ani.
  • O altă condiție este să nu desfășoare activități în cadrul unei școli de conducători auto și trebuie să urmeze cursul de formare inițială.
  • Pentru a obține autorizație de examinator pentru categoriile C sau D, pe lângă condițiile de mai sus, persoana trebuie să aibă cel puțin 5 ani experiență în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică și practică.
  • Autoritatea Rutieră Română (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor, ar fi responsabilă pentru examinarea candidaților.
  • Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor va rămâne, în continuare, autoritatea competentă de testare pentru proba teoretică, de emitere a permiselor de conducere și de evidență a acestora, în timp ce Autoritatea Rutieră Română va fi desemnată doar pentru desfășurarea probei practice și autorizarea examinatorilor.

Inițiatorul acestui proiect, viceliderul grupului UDMR, Benedek Zakariás, spune, conform unui comunicat transmis miercuri de UDMR, că prin această modificare se elimină posibilitatea ca un agent de poliție, după trei ani de experiență în domeniu, să examineze pentru orice categorie de autovehicule, așa cum este în prezent.

Propunerea legislativă conține, de asemenea, o serie de prevederi privind procedurile administrative pentru obținerea permisului de conducere, precum:
  • Nu ar mai fi obligatorie efectuarea ambelor probe în aceeași localitate, în sensul în care candidații, în funcție de reședința lor, de localitatea unde sunt angajați sau studiază, își vor putea alege un centru de examinare diferit pentru susținerea probei.
  • La proba practică, instructorul ar fi obligat să fie prezent în autovehicul, să asiste candidatul pentru a supraveghea desfășurarea examenului.

Dacă inițiativa legislativă elaborată va fi adoptată în Parlament, aceasta va intra în vigoare începând cu anul 2024.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
-2.1 ° C
-1.2 °
-2.7 °
94 %
1.3kmh
100 %
Dum
0 °
lun
3 °
mar
6 °
mie
3 °
joi
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și la concursul cea mai frumoasă cravată tot cei care nu poartă fac regulile.

EDITORIAL

Nu este pentru prima dată când scriu despre Centrul Vechi al Botoșanilor și cu siguranță, nici ultima. Noile impresii pe care le-am acumulat după...

EPIGRAMA ZILEI

Parlamentarii noştri dragi Sunt toţi, ca nişte moş Crăciuni Numai că-n spate, au desagi Doar cu ... promisiuni   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...