luni, octombrie 2, 2023
AcasăNaționalOperațiune de proporții la nivel național, împotriva crimei organizate. Sute de descinderi...

Operațiune de proporții la nivel național, împotriva crimei organizate. Sute de descinderi și percheziții în toată țara

La acest moment, în cadrul unei ample operațiuni, procurorii DIICOT și Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează peste 50 de acțiuni operative. Asta pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, criminalitate informatică, și infracțiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave.

În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, procurorii DIICOT împreună cu polițiștii vor pune în executare un număr de peste 300 de mandate de percheziție domiciliară și mai mult de 400 de mandate de aducere.

Aproape 200 de percheziții domiciliare

Astfel, vor fi efectuate 34 acțiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri, urmând a fi puse în executare 193 mandate de percheziție domiciliară și 236 mandate de aducere. Alte 13 acțiuni operative vizează combaterea traficului de persoane și minori și a pornografiei infantile, urmând a fi puse în executare 51 mandate de percheziție domiciliară și 76 mandate de aducere.

Anchetatorii derulează încă 4 acțiuni operative pe linia combaterii criminalității informatice, urmând a fi puse în executare 16 mandate de percheziție domiciliară și 24 mandate de aducere. Polițiștii și procurorii au organizat concomitent și 3 acțiuni operative pe linia combaterii macrocriminalității economico-financiare, urmând a fi puse în executare 67 mandate de percheziție domiciliară și 74 mandate de aducere.

„Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative similare, desfășurate la nivelul DIICOT, începând cu anul 2018 și relevă preocuparea structurii specializate de a investiga în mod constant infracțiunile de trafic de droguri, trafic de persoane și de minori și orice forme de exploatare a persoanelor vulnerabile, în efortul de a combate în mod eficient acest fenomen infracțional.

Sunt vizate și grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte aflate în competența de investigare a DIICOT, care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră. Perchezițiile efectuate la data de 19.10.2022 au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor”, se menționează într-un comunicat de presă emis de DIICOT și Poliția Română.

Peste 3.000 de inculpați trimiși în fața instanței

Descinderile au loc în contextul în care, în primele 9 luni ale acestui an, au fost întocmite 1162 de rechizitorii și au fost încheiate 311 acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3219 inculpați, dintre care 1229 în stare de arest preventiv. Totodată, au fost întocmite 143 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției în care s-a reținut infracțiunea de constituirea unui grup infracțional organizat, alături de alte infracțiuni de competența DIICOT, fiind trimiși în judecată 907 inculpați, dintre care 431 în stare de arest preventiv.

În cursul acestei zile, în funcție de evoluția anchetelor, în fiecare caz în parte, DIICOT și Poliția Română vor oferi informațiile ce pot fi făcute publice.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
14.6 °
11.6 °
59 %
1.3kmh
5 %
lun
14 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
22 °
vin
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci, se lucrează. Sau oricum, sunt niște utilaje acolo.

EDITORIAL

Ne împotmolim mereu, deși – potrivit statisticilor europene – țara merge înainte, adică avansează economic pe cele mai importante paliere, respectiv industrial și comercial,...

EPIGRAMA ZILEI

Am o dilemă mare Și nu ştiu ce să  fac : E vremea schimbătoare, Cum oare  mă ... dezbrac?     -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Extraordinara Sydney Sweeney (din Euforia) e o mare descoperire în acest rol! Filmul va rula în avanpremieră la Happy Cinema din 4 octombrie.

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...