vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalAutoritatea Electorală Permanentă vrea să limiteze cheltuielile partidelor cu propaganda

Autoritatea Electorală Permanentă vrea să limiteze cheltuielile partidelor cu propaganda

Autoritatea Electorală Permanentă propune modificarea legii finanțării partidelor politice, astfel încât acestea să nu poată cheltui mai mult de 30% din valoarea totală a sumelor primite de la bugetul de stat cu propaganda, se arată în proiectul de lege consultat de G4Media.ro.

În ultimii ani principalele partide politice, PNL și PSD, au cheltuit din subvenția primită de la stat, fără a avea o limită impusă în lege, milioane de euro cu propaganda în presă în afara campaniilor electorale, cumpărând în acest fel tăcerea presei sau știri pozitive.

Proiectul de lege privind pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale va fi înaintat Guvernului, urmând să fie spus dezbaterii publice.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, în septembrie, pentru Recorder că ”ar fi bună o intervenție pe legea finanțării partidelor, să venim cu o reglementare: ce sumă avem voie. Nu am nici o problemă și o să merg în coaliție cu o propunere, exact cum se pot cheltui banii: din subvenție o sumă merge la presă, o suma la salarizări, alta la chirii, ca să fie totul într-o anvelopă, foarte clar”.

Peste 10 milioane de euro aruncaţi pe propagandă

Site-urile antena3.ro, digi24.ro, realitateaplus.ro, rtv.ro, b1tv.ro, hotnews.ro, dcnews.ro, stiripesurse.ro, newsweek.ro au încasat bani publici de la PNL sau PSD, arată o investigație publicată la jumătatea lunii septembrie de Cristian Andrei pe Europa Liberă. Plățile s-au făcut, uneori, prin intermediul unor agenții, iar contractele sunt confidențiale.

PSD și PNL au aruncat în piață peste 10 milioane de euro pentru presă și propagandă, în primele șapte luni din 2022, potrivit datelor consultate de Europa Liberă. Banii vin direct de la bugetul de stat, iar marile partide îi folosesc pentru a cumpăra articole pozitive. Conducerile ambelor formațiuni refuză, în mod oficial, să dezvăluie spre ce site-uri se duc banii publici.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...