joi, martie 28, 2024
AcasăNaționalPreședintele Klaus Iohannis a promulgat cele trei legi ale justiției. Șeful statului...

Președintele Klaus Iohannis a promulgat cele trei legi ale justiției. Șeful statului nu a așteptat avizul Comisiei de la Veneția, așa cum ceruse comisarul european pentru Justiție

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marţi noile legi ale Justiției, la o zi după ce Curtea Constituțională a publicat motivarea prin care a respins sesizările USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament.

USR a sesizat Comisia de la Veneția pe tema celor trei acte normative, forul urmând să emită o opinie în decembrie. Totodată, comisarul european pe justiție a sfătuit autoritățile de la București ca să aștepte avizul Comisiei de la Veneția.

Pe 7 octombrie însă, președintele Klaus Iohannis a declarat că rugămintea sa expresă pentru Guvern şi Parlament privind pachetul legilor Justiţiei a fost să se ţină cont de recomandările cunoscute, adăugând că nu crede că opinia Comisiei de la Veneţia va fi diferită de cele de până acum.

„Aici sunt mai multe chestiuni care trebuie luate în considerare. Comisia de la Veneţia a fost sesizată în repetate rânduri, inclusiv de mine, pe legile Justiţiei, şi avem un set întreg de recomandări. Nu cred că, dacă se cere încă o opinie, va fi diferită faţă de cele de până acum şi rugămintea mea expresă pentru Guvern şi pentru Parlament a fost să se ţină cont de recomandările pe care le cunoaştem, nu sunt chestiuni necunoscute, şi, dacă Parlamentul va legifera în acest sens, eu nu mă aştept la probleme”, a spus Iohannis la vremea respectivă.

Nici la nivelul Guvernului nu s-a luat în calcul așteptarea avizului Comisiei de la Veneția, pe motiv că proiectele au fost negociate cu Comisia Europeană, iar dacă vor exista probleme semnalate de Comisia de la Veneția, acestea vor fi corectate ulterior.

Ce au reclamat USR și Avocatul Poporului

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, pe 9 noiembrie, sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament.

CCR a respins ca inadmisibile și neîntemeiate toate cele cinci sesizări privind Legea statutului judecătorilor şi procurorilor, Legea organizării judiciare şi Legea Consiliului Superior al Magistraturii.

De ce a atacat USR la CCR cele trei legi ale justiției? “Puterea actuală a forţat la maximum procedura şi nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia. Oligarhizează întregul sistem judiciar, punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie, a declarat Stelian Ion (USR), fost ministru al Justiţiei.

Avocatul Poporului a sesizat CCR privind mai multe articole din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Avocatul Poporului arăta că, pe lângă formele de manifestare a dreptului de asociere, legea preconizează o extindere a ariei funcţiilor ce pot fi ocupate de judecători şi procurori care excedează activităţii de înfăptuire a justiţiei.

Guvernul Ciucă a adoptat în luna august cele trei legi ale justiției, criticate de o parte a sistemului și societatea civilă, cele trei acte normative fiind adoptate apoi de Parlament. Noile legi ale justiției au fost elaborate de guvern cu scopul declarat de a îndrepta modificările nocive făcute în guvernarea PSD.

Asociațiile de magistrați au vorbit despre “compromiterea unor progrese făcute în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate”, spunând că “partenerii europeni sunt înșelați fără nicio reținere de către ministrul Justiției, într-un joc insidios și nesfârșit”, pentru că sunt menținute multe dintre modificările nocive criticate de organismele internaționale în ultimii ani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...