marți, martie 19, 2024
AcasăNaționalȘeful Biroului Vamal Iași, Dănuț Bolohan, reținut de DNA

Șeful Biroului Vamal Iași, Dănuț Bolohan, reținut de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 noiembrie, a şefului Biroului Vamal de Frontieră Iaşi şi a altor funcţionari din subordinea sa.

Potrivit unui comunicat de presă, Dănuţ Bolohan, şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, este reţinut pentru cinci infracţiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată, iar Simona Andreica, funcţionar vamal în cadrul aceluiaşi birou vamal, a fost reţinută pentru complicitate la luare de mită. Un alt funcţionar vamal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi reţinut pentru dare de mită în formă continuată, este Cristian Timofte.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi administratorul unei societăţi comerciale care a dat mită.

Totodată, a mai fost dispus controlul judiciar pe o durată de 60 de zile, timp în care are interdicţia de a-şi exercita funcţia, faţă de Cristian Leonard Tîrnoveanu, un alt funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi. Şi el este acuzat de săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

Mită pentru favorizarea unei societăţi care importa produse textile 

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează faptul că în perioada ianuarie 2022 şi până acum, funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iaşi (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăţi comerciale care importă produse textile din Turcia.

„Prin intermediul acestor societăţi comerciale ar fi fost importate articole de vestimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte tip sport şi parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăţilor comerciale respective, precum şi cu autovehicule tip cap tractor şi semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia. Prin modul de acţiune, funcţionarii vamali ar fi creat condiţiile în care administratorii societăţilor comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent. Controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor”, spun procurorii DNA prin intermediul unui comunicat de presă.

Mărfuri vândute şi la Botoşani

Conform aceleiaşi surse, ar fi existat situaţii în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice-uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute, cât şi sub aspectul preţului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator).

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. „Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD.

Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale. Bolohan Dănuţ, Andreica Simona, Timofte Cristian şi omul de afaceri urmează să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...